Invitaţie la premiera filmului documentar „Fantomele din Lista Monumentelor Istorice Timiș”

Când ne gândim la monumente istorice, avem în minte mai cu seamă castele, conace sau biserici. Le căutăm când mergem în vacanță, în țară sau în străinătate, și le facem fotografii pe care le distribuim prietenilor. România are și ea o Listă de Monumente Istorice / LMI. Ultimul act oficial, datat 2015, include peste 30.000 de intrări – monumente, ansambluri și situri.

Județul Timiș are 340 de obiective clasate în LMI și, dincolo de clădirile-simbol, există monumente aproape necunoscute.. E vorba despre 43 case de la țară, exponente ale așa-numitei arhitecturi minore, despre care, în cele mai multe cazuri, nici măcar proprietarii lor nu au știut că au un statut special.

Echipa Prin Banat a făcut, în această vară, un demers în premieră națională: un inventar în teren al caselor monument istoric din mediul rural. Sau, dacă vreți, un inventar al „fantomelor din Lista Monumentelor Istorice”. Cercetarea echipei noastre a arătat că mare parte din clădiri au fost alterate masiv, unele nu mai există defel, cum este și cazul celei mai vechi case clasate în Timiș, care a dispărut acum 30 de ani, iar altele au fost efectiv mutate.
În urma acestor incursiuni a apărut filmul documentar „Fantomele din Lista Monumentelor Istorice Timiș”. El va putea fi vizionat în premieră marți, 15 noiembrie, de la ora 19, la Casa Tineretului din Timișoara. Proiecția va fi urmată de o sesiune de Q&A, la care sunt invitați să participe, alături de publicul larg, specialiști din domeniul cercetării și protejării patrimoniului construit, atât din ONG-uri, cât și din instituțiile statului.

Vom căuta împreună răspunsuri la întrebări precum: câte din aceste case mai sunt relevante din punct de vedere istoric? De ce se „rostogolesc”, listă după listă, imobile care nu mai există? Sunt proprietarii și reprezentanții UAT-urilor de care aparțin aceste case conștienți de patrimoniul pe care îl au atât de aproape de ei?

*
Echipa proiectului
Producție: Mihai-Claudiu Moldovan / Asociația Prin Banat Scenariu: Mihai-Claudiu Moldovan, George Predoiu Imagine: George Predoiu
Fotografii: RoadOne Productions
Sunet: Lucian Pană
Narator: Lavenica Peșteșan
Grafică: Alexandra Turbatu
Cercetare: Mihai-Claudiu Moldovan, George Predoiu, Cristian Moroaică Comunicare și corectură text: Otilia Galescu
*
Fantomele din Lista Monumentelor Istorice Timiș este un proiect al Asociației Prin Banat, susținut de Ordinul Arhitecților din România, din timbrul de arhitectură.

Parteneri: Institutul Național al Patrimoniului, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, Ordinul Arhitecților din România – Filiala teritorială Timiș, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș
—––––––––––––––––––
Despre Asociația Prin Banat
Asociația Prin Banat este o organizație neguvernamentală, non-profit, ce are ca scop documentarea și promovarea valorilor locale și încurajarea turismului cultural în regiunea Banatului istoric. Printre obiectivele asociației se numără identificarea, inventarierea, documentarea și promovarea obiectivelor din cadrul patrimoniului cultural-istoric, natural și imaterial, atragerea atenției și conștientizarea în rândul comunităților asupra stării de degradare a patrimoniului cultural-istoric, încurajarea acțiunilor de cooperare culturală

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.