16 iulie: Ziua victimelor și a Rezistenței Anticomuniste din Banat

În fiecare an, pe data de 16 iulie, este marcată Ziua victimelor și a Rezistenței Anticomuniste din Banat.

Astfel, astăzi, ca și în anii trecuți, la „Monumentul Celor Fără De Mormânt” ridicat din inițiativa Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, filiala Timiș, se strâng în număr mare urmașii celor care au luptat în Rezistența anticomunistă din Banat, dar și urmașii celor care au fost deportați din Banat, confiscându-li-se agoniseala de generații și puși să ia de la început o viață „nouă” în arida câmpie a Bărăganului.

Numele monumentului a fost dat pentru că luptătorii pentru păstrarea nealterată a neamului și patriei Române, atunci când au fost uciși de ocupanții sovietici nu au beneficiat de un mormânt individual, fiind aruncați în gropi comune.

„Monumentul Celor Fără De Mormânt” a fost ridicat pe un loc ce se poate constitui ca fiind un adevărat altar de sacrificiu al luptătorilor în rezistența anticomunistă din Banat. Pe acest loc, în timpul celui de-al doilea război mondial și în primii ani de instaurare ai comunismului, era un poligon militar. Poligonul militar era situat la capătul orașului Timișoara, iar seara, locuitorii orașului auzeau împușcături, fără a ști că acele împușcături nu proveneau ca urmare a exercițiilor militare, ci din împușcarea celor ce se opuneau comunismului, poligonul militar devenind un „poligon al uciderii neamului românesc”.

Pe acest loc, în 16 iulie 1949 a fost executat un prim lot de partizani anticomuniști din Banat, iar în anii următori au fost uciși alți viteji luptători împotriva ocupantului bolșevic. Documentele istorice păstrează memoria executării, în 1951, a unui lot de 16 opozanți ai regimului tiranic instaurat în țară prin forța armatelor de „eliberare” sovietice, luptători ce au fost aduși aici din Babadag, dar și din închisorile de la Aiud și Gherla, fiind aduși în această parte de țară cu numitele „trenuri ale morții”. Pe locul în care a fost ridicat „Monumentul Celor Fără De Mormânt” au fost uciși și opozanții regimului comunist de etnie maghiară, în anul 1959.

Sursa: Uniti sub Tricolor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.