Actorii din întreaga lume sărbătoresc duminică Ziua Mondială a Teatrului. Această zi a fost creată în 1961 de către Institutul Internațional de Teatru și este sărbătorită anual în centrele institutului și de comunitatea teatrală internațională.

Primul Mesaj Internațional de Ziua Mondială a Teatrului a fost scris de Jean Cocteau (Franța) în 1962. Alte personalități care de-a lungul timpului au scris mesaje de Ziua Teatrului sunt Arthur Miller, Laurence Olivier, Peter Brook, Pablo Neruda, Maurice Bejart, Radu Beligan (1977) și Eugen Ionescu (1976).

Ziua Mondială a Teatrului este un prilej de sărbătorire a Teatrului în nenumăratele sale forme. Teatrul este o sursă de divertisment şi inspiraţie, care are puterea de a uni diversele culturi şi popoare din întreaga lume. Duminică, 27 martie, întreaga lume teatrală își sărbătorește ziua. Naționalul timișorean a ales să marcheze  Ziua Mondială a Teatrului oferind publicului noul său spectacol, „Scene dintr-o căsnicie” de Ingmar Bergman, în regia lui Radu Jude.

Spectacolul cu care celebrul regizor de film a decis să debuteze în teatru, a avut premiera  luna aceasta. Povestea cuplului perfect retrasează, cu o hiperluciditate în egală măsură dureroasă și comică –  complicatul desen al relațiilor dintre oameni, cu firele care îi leagă, ca și cu cele care se rup din egoism, nesiguranță sau comoditate.

Spectacolul, care are în distribuție trei dintre cei mai cunoscuți actori ai Teatrului Național din Timișoara, Claudia Ieremia, Alina Ilea și Ion Rizea, este programat duminică, de la ora 19, la Sala 2 și se joacă cu casa închisă. Cu aceeași ocazie, va fi citit mesajul cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului transmis, anul acesta, de regizorul rus Anatoli Vasiliev, unul dintre cei mai importanți regizori de teatru europeni.

Foto: Adrian Pîclișan / TNTm

Articolul precedentSe schimbă ceasul în weekend! Trecem la ora de vară
Articolul următorGrigoras s-a sucit! Vine pana la urma la Timisoara

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.