Studenți din 13 țări studiază construcții metalice la Universitatea Politehnica Timișoara

Douăzeci de studenți selectați din 13 țări au ocazia să petreacă un semestru în Timișoara, beneficiind de o bogată experiență educațională și multiculturală. Totul, prin intermediul programului de master Sustainable Constructions under Natural Hazards and Catastrophic Events – SUSCOS.

Studenții din seria 2015-2017 au efectuat primul semestru la Universitatea din Liege, cel de-al doilea semestru urmând a se desfășura la Universitatea Politehnica Timișoara. “Mă simt foarte bine, având în vedere că am studiat patru ani aici. Îmi pare bine să mă întorc acasă și să continui studiile. Bursa de 1000 euro e o sumă destul de mare, dar e o oportunitate bună și mi se pare un lucru bun că, Comisia Europeană promovează tineretul și aceste cursuri. În străinatate m-am acomodat imediat, nu a fost dificultate. Această experiență, în Belgia,mi-a deschis mintea, una e să studiezi în țară și alta e în străinătate. Pânaă acum a fost o introducere, pentru că studenții vin din multe țări și trebuie aduși la un nivel comun și de acolo să înceapă cursul. Este un domeniu interesant pe care se pune mult accent în zilele noastre. Am ales domeniul construcțiilor, pentru că e în familie. În liceu eram bun la matematică și fizică și am considerat că în domeniul acesta pot să aplic cel mai bine cunoștiințele pe care le am”, spune Horia Fechete, studentul român care ia parte la programul de formare.

SUSCOS conține cursuri organizate pe trei semestre (18 luni), ținute în mod itinerant de către universitățile partenere, și dezvoltă competenţe specializate pentru studenţii europeni şi non-europeni oferind participanţilor abilităţi inginereşti de proiectare şi know-how în domeniul construcţiilor metalice, printr-o abordare echilibrată între criteriile economice de mediu şi aspectele sociale.“Au venit aici de la Arieș, primul semestru îl au la Arieș, al doilea semestru îl au la noi la Timișoara, iar al treilea îl vor termina la cele șase universități partenere. Domeniul este unul modern, de aceea a fost aprobat de Comisia Europeană. El combină structurile clasice cu fenomenele actuale care se întâmplă în lume, hazardul. Universitatea Politehnica îi primește pe studenți cu profesionalism. În fiecare semenstru, universitatea care organizează, are o serie de profesori”, spune prof. univ. Andrei Ciutină.

La rândul său, prorectorul UPT, Dan Daniel vorbește despre beneficiile acestui program de formare: “La acest curs, studenții au acces la informații de ultimă oră în ceea ce privește acțiunile seismice, explozile, focul și schimbările climaterice. Aceste subiecte sunt la nivel mondial. Beneficiile sunt majore pentru absolvenții cursului de master, pentru ca spre deosebire de un absolvent obișnuit, ei primesc mai multe diplome”.

SUSCOS este organizat sub tutela programelor de Master de tip ERASMUS-MUNDUS şi este finanţat în principal de către Agenţia Executivă de Educaţie, Cultură şi Audiovizual a Comisiei Europene. Programul educaţional de excelenţă este coordonat de către Universitatea Tehnică din Praga, Cehia, şi are cinci universităţi partenere, toate cu activități recunoscute în domeniul construcțiilor metalice:Universitatea „Federico II” din Napoli, Italia, Universitatea din Coimbra, Portugalia, Universitatea Politehnica Timişoara, România, Universitatea de Tehnologie din Lulea, Suedia, Universitatea din Liege, Belgia.

 

Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here