Meseria de părinte este poate cea mai grea. Practic, ești direct responsabil de formarea unui om. Fie că ești sau nu în rolul acesta pentru prima dată, vei avea nevoie de tot ajutorul posibil. Vei fii tentat să citesti toate cărțile și blogurile ce tratează acest subiect, vei urmări documentare, te vei sfătui cu toți apropiații, și este foarte posibil ca după toate acestea să simți că încă rămâne ceva ce nu faci bine. 

Iată 3 lucruri mai puțin știute despre creșterea copiilor dar de care orice părinte trebuie să țină cont:

Nu este bine să îți lași copilul să facă tot ce vrea

Este firesc să îți dorești să îl răsfeți pe cel mic și să îi oferi tot ce este mai bun. Mai toate cărțile de parenting menționează că pentru o dezvoltare sănătoasă este nevoie ca cel mic să se simtă liber, acest lucru dându-i încrederea că poate face orice. Mai mult decât atât, dragostea mare pe care o simți pentru el te poate face să îi ierți copilului tău mai multe decât ar trebui. 

Nu uita însă că în orice societate există reguli, pe care membrii trebuie să le respecte pentru ca aceasta să funcționeze corect. Un copil trebuie să învețe de mic ce este disciplina și să știe că libertatea este totuși controlată, că este liber să facă ce vrea atât timp cât acțiunile sale nu aduc un prejudiciu celor din jur. În caz contrar, riști să incluzi în societate o persoană care va crede că i se cuvine totul și poate chiar să fie lipsită de empatie față de ceilalți.  

Te poți baza pe un terapeut cậnd lucrurile scapă de sub control

Pentru a afla concret de ce anume are nevoie copilul tău, este nevoie să comunicați. Acest lucru nu este întotdeauna ușor, fiindcă în primii ani de viață abia înveți cum să îți exprimi emoțiile și dorințele. 

Atunci când nu mai reușești să il înțelegi pe cel mic, sau când rămâi fără energia necesară, nu ezita să apelezi la ajutor specializat. Pe Mazecenter.ro vei găsi o mulțime de profesioniști care te vor ajuta să refaci echilibrul psihologic al familiei tale. Deși psihoterapia la copii a fost mult timp neglijată, lăsată în urmă, astăzi îi recunoaștem cu toții importanța. Traumele din copilărie te urmăresc toată viața, astfel încât acestea trebuie tratate cât mai repede.

Un copil trebuie tratat uneori precum un adult

Dacă va fi obișnuit de mic cu responsabilitățile, copilul tău va deveni un adult ce va știi să se descurce singur și în același timp, un om pe care ceilalți se vor putea baza. În schimb, dacă va fi ajutat la tot pasul de către părinți, el va crește știind că nu este nevoie să facă prea mult efort, și își va dori ca cineva să fie mereu în spatele lui pentru sprijin. Din păcate însă, știi bine că acest lucru nu se întâmplă și de cele mai multe ori trebuie sa rezolvăm probleme fără ajutor. Prin urmare, este bine să îți înveți copilul de mic să fie autonom și să funcționeze fără dependențe de alte persoane. Această abordare îl va ajuta și ca la maturitate să nu caute validarea celorlalți și să fie mulțumit de sine însuși. 

 

Este nevoie să depui mult efort ca un copil să crească sănătos din toate punctele de vedere. Nu subestima beneficiile psihoterapiei. În același timp, responsabilizează-ți și disciplinează-ți fiul/fiica. Dacă vei avea aceste lucruri în vedere, peste câțiva ani vei fii un părinte mândru de adultul pe care l-a conturat. 

 

Sursă foto: Unsplash.com

Articolul precedentFinal de cosmar! Se poate circula normal intre Margina si Holdea
Articolul următorLupte intense cu focul în prima dimineaţă a acestei săptămâni în două locaţii diferite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.