8 sfaturi de viață de la seniori pentru tineri

Vorba aceea care spune: ”cei care nu au bătrâni să își cumpere” poate fi extrem de folositoare în viața de zi cu zi. De multe ori trecem prin viață într-un ritm atât de alert încât nu ne dăm seama cât de repede ne mișcăm noi înșine prin timp, uitând de frumusețea zilei în sine.  

Cei care au trecut deja prin diversele experiențe ale vieții, într-un ritm mai simplu sau mai vertiginos, au pus la păstrare lecții prețioase de viață. Cu toate că ni se par prea simple pentru a fi luate în considerare, sfaturile seniorilor sunt pline de valoare și de emoție, pentru că ele sunt deja experimentate și trecute prin filtrul personal. 

Cele mai emoționante povești le auzim de la cei dragi ai noștri trecuți prin ani sau de la alți oameni care își împărtășesc experiențele în parc, în timp ce așteaptă autobuzul, povestesc cu nepoții sau chiar în cadrul unei comunități create într-un cămin de bătrâni ca și Casa Nur. De fiecare dată din discuția cu un senior vei avea ceva de învățat sau de implementat. 

Iată 8 dintre cele mai importante sfaturi pe care le oferă seniorii celor tineri pentru a se bucura pe deplin de viață:

  • Totul trece. Și ce e rău și ce e bun. 

Unul dintre cele mai frumoase și inspiraționale mesaje de la cei trecuți prin tot felul de experiențe de viață este chiar acesta: totul trece! Indiferent că acum îți este bine sau greu, amintește-ți că totul trece. Învață astfel să te bucuri de tot ceea ai bun acum, dar, în același timp fi sigur că și momentele grele se vor consuma la fel de rapid ca cele bune, urmând ca alte și alte experiențe să vină în viața ta. Totul este în mișcare, și binele și răul. 

  1. Invață de la fiecare om pe care îl întâlnești. 

Fiecare om care vine în viața noastră are un rol specific, spun seniorii. De la unii putem învăța multe lucruri benefice pentru dezvoltarea noastră iar de alții pur și simplu putem învăța ce să nu fim. Lucrurile sunt simple atunci când ai capacitatea de a observa și de a alege ceea ce crezi că este benefic pentru tine, din comportamentul fiecărei persoane și preiei de la fiecare ceva care te poate ajuta în propria dezvoltare.  

  • Fă ceea ce îți place și iubește-ți munca. Atât pentru bani cât și pentru oamenii pe care îi întâlnești acolo. 

A munci într-un loc în care nu te simți confortabil, a sta alături zi de zi lângă oameni cu care nu rezonezi și nu îți sunt dragi poate fi o corvoadă zilnică. Petrecem poate și peste 8 ore la locul de muncă, poate mai mult timp decât petrecem acasă cu cei dragi, așadar alegeți mereu să faceți, în schimbul banilor doar ceea ce vă place cu adevărat să faceți și alături de o comunitate cu care vă face plăcere să vă dezvoltați. 

  • Găsește-ți mentori sau oameni care te inspiră și te provoacă să devii mai bun. 

Găsește cei mai buni oameni în ceea ce te pasionează și stai alături de ei cât mai mult timp. Devino acel ”învățăcel” lângă cei care au atins un anumit nivel al succesului pentru ca la rândul tău să devii profesionist în ceea ce faci. Orice meserie se ”fură” de la cei mai buni cu scopul de a deveni și tu la fel. Acceptă provoările lor și intră în acest joc. Dintotdeauna asta a fost cea mai bună metodă de dezvoltare. Iar aceasta se poate aplica în orice domeniul al vieții.

  • Profită la maxim de tot ceea ce îți oferă viața. 

De prea puține ori mai reușim să ne oprim din cursul rapid al vieții pentru a observa unde suntem și ce avem, în acest moment. Alergătura continuă ne provoacă stres și vine cu nopți nedormite, cu gânduri peste gânduri. Privitul doar în viitor, la fericirea pe care o vom avea într-o zi, ne va face să fim nefericiți acum și poate ani întregi. 

Oprește-te din când în când, fii fericit cu ceea ce ai realizat până acum și bucură-te de tot ceea ce viața îți oferă, chiar în acest moment.  Ziua de mâine cât și planurile  făcute pentru aceasta sunt incerte, așadar fi fericit astăzi! 

  • Tratează-i pe ceilalți cum ai vrea să fi tu tratat. 

Totul este ciclic și totul se întoarce. Atât recompensele cât și lecțiile de viață. Analizează ceea ce tu îți dorești să primești și oferă celorlalți cu aceeași dragoste cu care tu îți dorești să fi tratat. Indiferent că ceilalți îți sunt apropiați, prieteni, colegi de muncă sau oameni necunoscuți, nu conteni să îi tratezi exact în modul în care te aștepți ca și tu să fii tratat. Acest lucru nu va da greș, niciodată! Chiar dacă nu vei primi bunătate acolo unde tu ai oferit-o, o vei primi înzecit, din alte părți și mai mult decât atât, în momente în care chiar ai nevoie de asta. Ai încredere! 

  • Alegeți prietenii cu atenție. 

Acum libertatea de a alege este la îndemâna oricui. Nu ești obligat să asculți poveștile celor pe care nu îi placi sau de la care simți că nu afli nimic nou. Acum nu mai ești obligat să accepți anumite persoane doar pentru că ”așa se cade”. Viața este despre dezvoltare și creștere. Alegeți să vă înconjurați de oameni mai buni decât voi și ”furați” tot ce puteți de la ei. O să le mulțumiți mai târziu, pentru că astfel v-ați dezvoltat într-un mod natural și prietenos. 

  • Povestește-ți viața și inspira la rândul tău. 

Se poate să crezi că povestea ta de viață nu are nimic special în ea. Însă atunci când frânturi din ea ajunge la oameni care chiar au nevoie să audă că și alți oameni trec prin aceleași experiențe sau despre cum au reușit să depășească momentele critice, atunci ai să realizezi că poți fi o sursă de inspirație. Nu înceta să povestești despre ceea ce trăiești, despre realizările și tristețile tale. Pe lângă că te eliberezi, îți dai seama cum ai reușit să ajungi unde ești acum, poți inspira alți oameni să devină mai buni sau mai motivați în a merge mai departe, în viață.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here