Afecțiunile de care putem suferi se împart în trei categorii – cele foarte complexe, care au nevoie de ajutorul și implicarea mai multor medici și pentru care pacienții apelează la toți specialiștii recomandați, cele mai puțin complexe, pentru care există tratamente standard, dar care necesită vizite periodice la medic, pe care pacienții din România au tendința să nu le trateze cu seriozitate și cele foarte comune, cu simptome blânde, pentru care pacienții români evită să meargă la medic deși nu ar trebui. Având în vedere faptul că acum serviciile medicale sunt disponibile în orice oraș, iar afecțiunile comune nu necesită eforturi uriașe pentru a ajunge la medic, o astfel de atitudine este complet iresponsabilă, în primul rând față de propria persoană, dar și față de cei cărora ar putea să le fie transmise anumite boli. La Profilaxia – un centru medical din Timișoara în care lucrează specialiști din toate domeniile, pot fi tratate o gamă variată de afecțiuni, de la cele mai complexe la cele mai comune, iar medicii atrag atenția asupra simptomelor pe care cei mai mulți pacienți le consideră banale. Conform specialiștilor, chiar și cele mai nesemnificative simptome ar trebui să fie analizate de un medic, pentru că uneori pot ascunde probleme de sănătate serioase.

Iată câteva probleme de sănătate pentru care românii nu merg la medic, deși ar trebui:

Durerile de stomac și gazele intestinale

Este firesc să ai gaze în tractul digestiv. De fapt, toată lumea le are, datorită procesului de fermentare din stomac. Gazele sunt o combinație de oxigen, hidrogen, azot, dioxid de carbon și metan, rezultate în urma digestiei. Chiar dacă este natural să ai gaze în tractul digestiv, excesul de gaze poate provoca dureri intense, temporare. Persoanele care suferă de disconfort din cauza gazelor din intestin raportează balonare abdominală, flatulență și dureri sau crampe abdominale. Gazele intestinale pot imita durerea asociată cu boli reale, cum ar fi bolile vezicii biliare, bolile de inimă și apendicita, dar trebuie să știi că poate semnala și alte boli, cum ar fi gastroenterită sau toxiinfecția alimentară.

Cel mai bun tratament pentru gaze se concentrează pe cauză. Deși există mai multe medicamente fără prescripție medicală care promovează reducerea gazelor, acestea nu funcționează pentru toată lumea și pot avea efecte secundare. Medicamentele despre care s-a demonstrat că reduc eficient această problemă utilizează simeticona, o substanță care ajută la eliminarea gazelor. Administrarea de cărbune activat poate fi utilă. În timp ce aceste medicamente sunt bune pentru ameliorarea imediată pe termen scurt a disconfortului, cel mai bun pas pentru confort pe termen lung este să afli cauzele problemei.

Există două cauze generale ale gazelor: aerul înghițit și descompunerea alimentelor nedigerate de către bacteriile inofensive din intestinul gros.

Gastroenterita

Gastroenterita este o inflamație a intestinelor care poate fi cauzată de viruși, paraziți, bacterii, alergii alimentare, consum excesiv de alcool și reacții psihologice. Virușii care provoacă gastroenterita pot pătrunde în intestin din alimente sau apă contaminate sau prin contactul cu o persoană infectată. Multe virusuri diferite pot infecta intestinul, dar semnele și simptomele gastroenteritei sunt în general aceleași: crampe abdominale, diaree apoasă și greață și/sau vărsături. Simptomele gastroenteritei se pot dezvolta într-o perioadă cuprinsă între câteva ore până la câteva zile după contaminare. Majoritatea cazurilor se rezolvă în câteva zile fără tratament specific, dar unele pot dura până la 10 zile. Pe lângă evitarea alimentelor și apei care ar putea fi contaminate, trebuie să te speli bine pe mâini și frecvent (mai ales că virusurile pătrund adesea în organism pe cale fecal-orală, când oamenii nu se spală bine pe mâini după evacuarea intestinală). Deoarece gastroenterita este contagioasă, evită să utilizezi la comun cănile, paharele, prosoapele și alte obiecte care pot transmite virusul de la o persoană la alta.

Cel mai mare risc pentru sănătate pe care îl prezintă gastroenterita este deshidratarea. Dacă prezinți semne de deshidratare, inclusiv sete extremă, gură uscată, urină închisă la culoare, amețeli și slăbiciune severă, solicită imediat ajutor medical. Dacă nu poți înlocui lichidele pierdute prin ingerarea de lichide, este posibil să ai nevoie de perfuzii și de spitalizare.

Acestea sunt cele mai comune două probleme de sănătate pentru care românii evită până în ultimul moment să meargă la medic, deși, dacă ar trata problemele cu seriozitate, ar obține ajutor specializat și ar evita situațiile extreme, în care au nevoie de internare. 

Articolul precedent8 sfaturi de viață de la seniori pentru tineri
Articolul următorConsilierii liberali din CL Timișoara se opun dublării prețului la gigacalorie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.