Acțiuni de amploare a pompierilor în ultima săptămână

În ultimele șase zile pompierii militari care încadrează echipajele SMURD au asistat medical 4.481 persoane. Creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului şi asigurarea protecţiei comunităţilor rămân obiectivele prioritare ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Complexitatea, intensitatea şi dinamismul diverselor situaţii impun adoptarea rapidă şi implementarea celor mai bune practici menite să asigure dezvoltarea instituţională pe cele două paliere: prevenire şi intervenţie. Astfel, în perioada 20–25 februarie, inspectorii de prevenire au continuat activităţile de îndrumare şi control, pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor la instituţii publice şi operatori economici din diverse domenii de activitate (comerţ, alimentaţie publică, turism, de agrement etc.).

Personalul specializat a desfăşurat 740 controale la nivel naţional, în urma cărora au fost aplicate 1.786 sancţiuni contravenţionale (232 amenzi şi 1.554 avertismente), în cuantum de peste 251.350 lei. Pe lângă identificarea şi înlăturarea disfuncţionalităţilor specifice, specialiştii noştri au asigurat instruirea personalului angajat, astfel încât aceştia să cunoască şi să respecte regulile de prevenire a incendiilor şi au desfăşurat exerciţii de evacuare cu personalul aflat la locul de muncă. De asemenea, în perioada menţionată, la nivel naţional s-au realizat 719 acţiuni pentru educarea preventivă, pregătirea şi verificarea adoptării măsurilor de protecţie a populaţiei privind modul de comportare specific tipurilor de risc.

Totodată, inspectorii de prevenire au fost angrenaţi în 8 comisii de recepţie pentru verificarea respectării cerinţelor de securitate la incendiu pe timpul execuţiei lucrărilor de construcţii şi au continuat analizarea documentaţiilor necesare acordării avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu şi protecţie civilă.

Concomitent cu activităţile de control asupra respectării normelor de apărare împotriva incendiilor, pompierii din cadrul subunităţilor operative de intervenţie au efectuat 1.294 acţiuni de recunoaştere în teren pentru a stabili modul de intervenție în cazul producerii unor eventuale situații de urgență.

În plan operaţional, în perioada de referinţă au fost derulate 5.443 intervenţii la nivel naţional, salvatorii fiind solicitaţi la 292 misiuni de stingere a incendiilor, 4.511 acțiuni SMURD dintre care – 4.461 pentru acordarea asistenței medicale de urgență și 50 misiuni de descarcerare, respectiv 640 pentru deblocare/salvare și protecție a comunităților. De asemenea, în cele șase zile, 4.481 persoane au fost asistate medical de către pompierii care încadrează echipajele de prim-ajutor calificat și terapie intensivă mobilă, iar alte 37 persoane aflate în dificultate au fost salvate din medii ostile vieții.

Asigurarea climatului de siguranţă la nivelul comunităţii şi crearea culturii de securitate rămân principalele obiective ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi unităţilor subordonate şi reprezintă elementele fundamentale ce susţin activităţile derulate în sprijinul şi pentru cetăţean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here