Acțiuni de prevenire a furturilor și tâlhăriilor

Poliţiştii din cadrul Biroului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, împreună cu cei din cadrul Secţiei 2 Timişoara, au derulat astăzi activităţi de prevenire a furturilor şi a infracţiunilor săvârşite cu violenţă. Astfel, poliţiştii s-au deplasat pe raza de competenţă a Secţiei 2 Poliţie, unde au purtat discuţii cu cetăţenii în scopul informării acestora cu privire la modurile de operare folosite de infractori şi importanţa adoptării unor măsuri de siguranţă ce stau la îndemâna tuturor.

În timpul acţiunilor în teren au fost distribuite materiale informativ-preventive, în scopul însuşirii măsurilor ce trebuiesc adoptate pentru a nu deveni victime ale infracţiunilor.

POLIŢIŞTII RECOMANDĂ:

Pentru prevenirea furturilor din locuinţe:

Uşa de acces să fie prevăzută cu două încuietori, având sisteme de chei diferite (tip „cu amprentă”) şi cu lanţ de siguranţă! Atunci când constataţi că una dintre încuietorile uşii de acces a fost blocată, devenind nefuncţională, prin introducerea în orificiul său a unor corpuri străine (sârme, beţe de chibrit etc.), înlocuiţi-o!

Acordaţi atenţie şi intrărilor secundare în locuinţe, cum ar fi uşile de la balcoane şi terase, intrările în garaje sau subsoluri prin care se poate face accesul în locuinţa!

Evitaţi discuţiile despre bunurile de valoare pe care le aveţi în casă!

Anunţaţi imediat Poliţia atunci când în holurile scărilor, pe paliere sau în faţa uşii unui apartament sesizaţi persoane dubioase sau care staţionează fără motiv! Reţineţi cât mai multe semnalmente ale acestora!

Înştiinţaţi secţia de poliţie de care aparţineţi atunci când observaţi că persoane necunoscute ies din bloc cu bagaje voluminoase sau atunci când aceştia scot pe ferestrele apartamentelor de la etajele inferioare diverse bunuri! Reţineţi, pe lângă semnalmentele acestora şi culoarea, marca şi numărul de înmatriculare al autovehiculului cu care s-au deplasat!

În cazul absenţelor îndelungate de la domiciliu, comunicaţi acest fapt numai persoanelor în care aveţi mare încredere! Rugaţi-i să vă supravegheze locuinţa sau să acţioneze în aşa fel încât să nu se sesizeze lipsa dumneavoastră!

Nu lăsaţi bilete în uşă, prin al căror conţinut să informaţi străinii că aţi plecat în concediu!

Evitaţi găzduirea persoanelor despre care nu aveţi date concrete şi verificate!

Dacă primiţi un telefon şi nu recunoaşteţi interlocutorul, rezumaţi-vă la a spune „aţi greşit numărul” şi nu intraţi în discuţii care ar putea furniza date despre persoana dumneavoastră!

În situaţia în care cheile de la uşa de acces v-au fost sustrase împreună cu actele de identitate, schimbaţi de urgenţă sistemele de asigurare! Nu lăsaţi cheile apartamentului sub preş sau în cutia de scrisori!

Pentru prevenirea furturilor din autoturisme:

Nu lăsaţi în autoturism la vedere detectoare de radar, aparate GPS, telefoane mobile, genţi sau alte bunuri de valoare! Acestea reprezintă „o adevărată tentaţie” chiar şi pe timpul zilei, fiind o provocare pentru hoţi.

Nu lăsaţi autoturismul deschis sau cu cheile în contact, chiar dacă îl părăsiţi doar pentru câteva momente!

Închideţi complet toate geamurile! Un singur geam lăsat întredeschis poate să vă dea peste cap toate măsurile de precauţie luate.

Dacă aparatura electronică cu care este dotat autoturismul dumneavoastră este prevăzută cu faţă detaşabilă, este indicat ca aceasta să fie luată pe timpul nopţii.

Montaţi-vă un sistem de alarmă performant şi nu uitaţi să îl activaţi la părăsirea autoturismului!

Nu-i invitaţi pe hoţi să vă spargă maşina, lăsând la vedere în maşină obiecte de valoare! Riscaţi să constataţi cu uimire cât de rapid acţionează aceştia, chiar şi ziua în locuri aglomerate.

În cazul în care constataţi că s-a comis un furt, nu atingeţi autoturismul, ci sesizaţi POLIŢIA, prin apelul de urgenţă 112!

Pentru prevenirea tâlhăriilor:

Alegeţi cu grijă traseul pe care vă deplasaţi, noaptea evitaţi parcurile, străzile pustii, terenurile virane!

La intrarea în imobil fiţi foarte atenţi dacă în hol sau în zonele întunecate se află persoane străine cu un comportament suspect!

Nu acceptaţi cunoştinţe întâmplătoare şi nu vă deplasaţi cu maşini de ocazie!

Pentru a nu atrage atenţia agresorilor, nu vă împovăraţi cu genţi, poşete sau sacoşe prea mari!

Dacă un prieten vă conduce acasă, rugaţi-l să aştepte până intraţi în locuinţă în deplină siguranţă!

Dacă constataţi că sunteţi urmărit, traversaţi strada, faceţi apel la trecători şi sunaţi de urgenţă la “112”!

În caz de agresiune, strigaţi, alertaţi persoanele din jur! Strigătul unei persoane care cere ajutor poate descuraja agresorii.

Nu opuneţi rezistenţă dacă agresorul v-a vizat doar geanta sau portmoneul! Viaţa este mult mai preţioasă decât bunurile dumneavoastră. Încercaţi să reţineţi cât mai multe semnalmente ale agresorului: înălţime, culoarea părului, îmbrăcămintea etc.!

În cazul victimizării, înştiinţaţi instituţiile bancare şi firmele de telefonie mobilă dacă vi s-a luat cardul de credit sau telefonul mobil! Înştiinţaţi instituţiile guvernamentale pentru documentele sustrase!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here