Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este prăznuită de ortodocşi şi catolici în fiecare an, pe data de 15 august. Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria.

Sărbătoarea bisericească a sfârșitului vieții pământești a Fecioarei a început în Ierusalim, unde Mormântul Maicii Domnului din Ghetsimani este și astăzi un loc de pelerinaj. Încă din secolul al VI-lea, sărbătoarea a fost celebrată, iar din anul 600 a fost fixată la 15 august.

Tradiţia spune că după ce şi-a săvârşit misiunea apostolică ce i-a fost încredinţată, de a duce credinţa pe Muntele Athos, Maica Domnului dorea să se mute la Fiul Său. Această cerere i-a fost îndeplinită şi astfel a fost săvârşită şi dorinţa creştinilor ca trupul Maicii Domnului să nu fie supus putreziciunii şi să fie luat la cer.

În biserici se țin slujbe unde sunt pomeniți cei care au părăsit această lume, dar și cei care au purtat numele sfânt al Mariei. Totodată, femeile obișnuiesc să împartă struguri, prune și faguri de miere pentru sufletul celor care au plecat pe lumea cealaltă. În unele zone, după slujbă, se merge la cimitir și se tămâiază mormintele celor dragi.

De Sfânta Marie Mare există o serie de tradiţii şi obiceiuri care încă se mai ţin în unele zone ale ţării. În popor, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este considerată a fi și hotarul dintre lunile călduroase și cele răcoroase, ziua care ne anunță că vara este pe sfârșite.

Oamenii merg la biserică şi se roagă la Fecioara Maria: fetele de măritat pentru un „ursit” bun, femeile pentru temeiul gospodăriei, iar bărbaţii pentru recolte bogate. Se spune că năprasnicul are puterea de a aduce dragostea fetei care îl poartă de Sfânta Maria Mare. Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este considerată şi sărbătoarea care desparte lunile de vară de cele de iarnă.

În această zi sfântă este interzis a aprinde focul în sobă sau în vatră, astfel vei atrage întâmplări nefericite asupra ta. În vremurile de odinioară se obișnuia ca de 15 august să se angajeze pandari la vii pentru a proteja podgoriile de păsări, iar perioada cuprinsă între cele două mari sărbători, Sfânta Maria Mare (15 august) și Sfânta Maria Mică (8 septembrie) este percepută ca fiind propice semănăturilor de toamnă.

O superstiție straveche ne arată că nu este bine să ne tundem părul în această zi sau să îl aruncăm la gunoi. De asemenea, evitați să mergeți înapoi. Se spune că acesta este un obicei care o întristează pe Maica Domnului.

În anumite zone ale țării, există obiceiul ca fetele necăsătorite să culeagă flori pe care le duc ulterior la biserică pentru a fi sfințite. Odată ce slujba se termină, iau aceste flori acasă și le așează drept ofranda la icoana Maicii Domnului. Se spune că aceste flori sunt investite de Maica Domnului cu puteri vindecătoare. Ele aduc în casa pe care o împodobesc sănătate, pază de primejdii, noroc și binecuvântare.

Fecioara Maria este ocrotitoarea femeilor, a pruncilor și a celor necăjiți. De aceea, femeile însărcinate obișnuiesc să se roage în această zi Maicii Domnului pentru ajutor în sarcină, iar pruncii cărora le vor da naștere să fie sănătoși și binecuvântați de Dumnezeu. Tot pe 15 august se sărbătorește și ziua Marinei, Fecioara Maria fiind considerată protectoarea marinarilor.

Articolul precedentPeste 750 de polițiști la datorie pentru menţinerea siguranţei traficului rutier de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului
Articolul următorFinala națională a competiției de idei ClimateLaunchPad

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.