Hărțuirea este de acum pedepsită penal, se arată în Noul Cod Penal. De la 1 februarie, victimele urmărite sau agasate de infractori pot depune plângere penală împotriva acestora.
Mai precis, dacă vechiul Cod penal reglementa un singur tip de hărțuire, cea sexuală, noul Cod introduce și hărțuirea ca infracțiune contra libertății persoanei. Potrivit reglementarilor, această faptă este pedepsită cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.
Tot hărțuire este considerată și efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanță. Pedeapsa scade ușor în aceste cazuri, astfel că infractorii vor primi închisoare de la o lună la 3 luni ori doar o simplă amendă. Acest lucru nu era posibil anterior, întrucât vechile reglementări nu făceau referire decât la hărțuirea sexuală.
Conform noului Cod de procedura penală, acțiunea penală împotriva infractorului poate începe doar după ce victima hărțurii depune o plângere prealabilă.
Conform NCPP, aceasta trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârșirea faptei. „Când persoana vătămată este un minor sau un incapabil, termenul de trei luni curge de la data când reprezentantul său legal a aflat despre săvârșirea faptei”, se arată în actul normativ.
Și victimele șantajului sau amenințărilor pot depune plângere. În plus față de hărțuire, noul Cod penal stabilește încă trei infracțiuni contra libertății persoanei, împotriva cărora victima poate depune plângere ori plângere prealabilă, în funcție de situație. Este vorba despre lipsirea de libertate în mod ilegal, amenințare și șantaj, infracțiuni existente și în vechile reglementări. Conform noilor reglementări aplicabile din 1 februarie, lipsirea de libertate a unei persoane în mod ilegal se pedepsește cu închisoarea de la unu la șapte ani, față de pedeapsa cu închisoare strictă de la 3 la 10 ani, prevazută de vechiul Cod.
În ceea ce privește șantajul, prevederile nu au fost schimbate cu mult. Astfel, constrângerea unei persoane se pedepsește, ca și până acum, cu închisoarea de la unu la cinci ani.
Tot cu închisoare de la unu la cinci ani se sancționează și amenințarea cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromițătoare pentru persoana amenințată. Vechiul Cod stabilea în acest caz închisoarea strictă de la 2 la 7 ani.
Infracțiunea se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, fără ca pedeapsa aplicată să poată depăși sancțiunea prevăzută de lege pentru infracțiunea care a format obiectul amenințării. Așadar, noul Cod penal prevede ca, în cazul amenințării și al hărțuirii, victima va depune plângere prealabilă, în timp ce pentru lipsire de libertate și șantaj trebuie depusă plângere.