card-sanatate

card-sanatate

Cardul de sănătate poate fi folosit de astăzi pentru orice serviciu medical decontat de stat. Prezentarea documentului va deveni obligatorie de la 1 mai.

Astfel, vor fi folosite în continuare şi adeverinţele de asigurat, atât în cazul celor care nu au primit deocamdată cardurile, dar şi de către persoanele care refuză aceste documente din diferite motive. Cardul de sănătate trebuie activat la prima vizită la un furnizor de servicii medicale prin introducerea unui Pin personalizat.

Potrivit medicilor de familie, noul card de sănătate presupune şi cheltuieli suplimentare din partea asiguraţilor. Astfel că la activarea cardului asiguraţii trebuie să facă analize pentru determinarea grupei de sânge şi a Rh –ului,  doar dacă datele nu sunt deja inscripționate pe cartea de identitate.

Medicul de familie este obligat să treacă pe card grupa sanguină și Rh-ul, informaţii extrem de importante, dar care nu pot fi luate în considerare doar în baza declarației verbale a asiguratului. Analizele costă, în functie de laborator, de la 20 la 44 de lei. Grupa sanguinã şi Rh-ul pot fi obținute gratuit de către cei care merg să doneze sânge la centrele judeţene de transfuzii.

Articolul precedentAi fost șantajat sau amenințat? Vezi ce prevede Noul Cod Penal de la 1 februarie
Articolul următorS-a decis! Noul partid PNL, condus de portocalii