AJOFM vine în spijinul celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă în străinătate! Iată aici ce trebuie să știți

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș vine în sprijinul celor care vor să își găsească un loc de muncă peste hotare. Asta după ce în ultima perioadă au fost semnalate nereguli și ilegalităţi de către timișeni, în momentul în care aceştia s-au adresat unor firme private de plasare a forţei de muncă, sau chiar persoanelor fizice care s-au interpus activităţii de mediere.

Principalul lucru pe care trebuie să știe cei care își caută un job în străinătate este faptul că accesul cetăţenilor români la locurile de muncă vacante oferite de angajatorii din alte țări se poate face prin Rețeaua EURES, prin aplicarea acordurilor bilaterale încheiate de România cu alte state, prin intermediul firmelor private de plasare a forţei de muncă sau prin căutare individuală.

Toate locurile de muncă vacante la nivel european pot fi vizualizate pe portalul EURES, www.eures.europa.eu, iar dacă doriţi să aplicaţi trebuie să selectaţi doar ofertele marcate cu steagul UE.

Agenţia Naţionlă pentru Ocuparea Forţei de Muncă gestionează portalul naţional EURES www.anofm.eures (la acest moment fiind disponibile 756 de locuri de muncă în tări ca: Germania (162), Malta (316), Marea Britanie (90), Norvegia (29), etc.), unde sunt vizibile ofertele de muncă disponibile, detaliate pe ţări şi ocupaţii, dedicate exclusiv cetăţenilor români. Serviciile oferite de consilierii EURES din cadrul agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, respectiv informare, consiliere, mediere a unui loc de muncă în UE/SEE SUNT GRATUITE. Datele de contact ale acestora pot fi accesate la adresa: http://www.eures.anofm.ro/contact.php sau pe adresa de site a AJOFM Timiş www.timis.anofm.ro.

In situaţia în care apelaţi la serviciile de mediere oferite de o firmă de plasare a forţei de muncă în străinătate vă sugerăm să:

– verificaţi, înainte de plata oricărui comision sau taxă, la Inspectoratul Teritorial de Muncă din judeţul în care îşi are sediul firma, dacă aceasta este înregistrată, a avut sesizări sau plângeri cu privire la activitatea desfăşurată;

– analizaţi atent, înainte de semnare, contractele de muncă/contractele de mediere care trebuie să respecte prevederile Legii nr.156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, republicată.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here