ALDE Timiș susține tinerii pentru un Parlament eficient

Echipa ALDE Timiș atrage tot mai mulți tineri pentru a se implica în politică. Primul candidat pentru Camera Deputaților este un tânăr de 30 de ani, Marian Cucșa, care a preluat de câteva luni și conducerea filialei județene a partidului.

Împrospătarea echipei ALDE se vede de la o săptămâna la alta pentru că numărul membrilor este în creștere, mulți fiind tineri, specialiști în diferite domenii, dornici  să se implice pentru a propune schimbări care să determine o schimbare în bine, în România.

Domnule Cucșa, cum reușiți să atrageți membrii atât de mulți?

Cred că mulți simt că ALDE este partidul care într-adevăr respectă politicile liberale și văd că atât strategia națională, cât și cea locală este acea de a crea condiții de viață decente pentru români. Asta înseamnă proiecte pentru salarii mai mari, proiecte care să ofere beneficii tinerilor astfel încât să simtă că au un viitor și în România, proiecte de investiții publice care să susțină o creștere economică reală în următorii ani. Cei care au venit în ultimele luni sunt medici, profesori, economiști, avocați și juriști, oameni de afaceri. Lucrul care mă bucură cel mai mult este că simt că toți acești noi membri sunt alături de mine și au încredere că împreună putem să facem lucruri bune pentru România.

Sunteți foarte tânăr. Cum vă ajută acest lucru pentru candidatura la Camera Deputaților?

În primul rând mă ajută că sunt plin de energie, sănătos și pot să fiu aproape de oameni. De când am preluat conducerea ALDE Timiș am fost aproape zilnic la cel puțin o întâlnire cu reprezentați din diferite domenii de activitate sau cu oameni din județ. După foarte multe astfel de întâlniri, am tras linie și mi-am construit platforma program pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie. Voi candida pentru Camera Deputaților și am ales cinci proiecte pe care să le promovez ca inițiative legislative în următorii patru ani.

Doar cinci proiecte? Nu vi s-a spus că sunt prea puține?

Ba da, mi s-au făcut sugestii să am tot felul de proiecte, în mai multe domenii. Dar eu nu-mi pot asuma așa ceva. Pentru că procedurile parlamentare sunt îndelungi, nu propui azi un proiect și peste o lună este realizat sau respins. Eu am considerat că trebuie să fiu sincer cu alegătorii, să le spun ce pot să fac, cât pot să fac. Să dea Dumnezeu să pot să fac mai mult. Acesta este un lucru pe care doresc să-l dovedesc, nu să-l promit. E sătulă lumea de promisiuni. Iar eu nu doresc să fiu acel tip de parlamentar: care înainte de alegeri promite, apoi dispare vreo patru ani.

Înseamnă atunci că aveți cinci proiecte foarte bine alese?

Ele sunt alese în funcție de nevoile pe care mi le-au spus cei cu care m-am întâlnit până acum. Doresc să modificăm legea persoanelor cu handicap. Propunerea mea este de a elimina controlul obligatoriu pentru persoanele care au un handicat ireversibil. Inclusiv cei de la Asociația Județeană a Persoanelor cu Dizabilități Locomotorii Timiș mi-au spus: “Crede cineva că îi mai crește cuiva piciorul sau mâna?”. Au multe probleme din cauză că legea este incorectă și incompletă. Împreună cu ei și cu alte asociații din țară sper să creionăm cât mai complet ce anume avem de făcut pentru a le îmbunătății condițiile de viață.

O altă inițiativă este de a le oferi tinerilor la majorat un voucher de 2000 de lei pentru activități cultural-artistice și de dezvoltare personală. Am identificat și un mecanism care să acopere aceste cheltuieli fără a pune presiune pe bugetul de stat. Educația este un proces continuu, iar accesul la cultura românească, la arta românească înseamnă și creșterea atașementului tinerilor pentru țară.

Alte două proiecte au legătură cu sprijinirea copiilor încă de mici, prin ore de dezvoltare personală, de a se cunoaște mai bine în vederea unor decizii și alegeri de valorificare a potențialului propriu, și identificarea unui mecanism pentru transport școlar interurban ca soluție pentru părinți, pentru decongestionarea traficului, dar mai ales pentru siguranța copiilor.

Toate aceste proiecte sunt firești, aduc normalitate și sunt, într-un fel sau altul, implementate în occident. Sunt puține lucrurile pe care le mai putem inventa. Ideal este să vedem ce funcționează bine în lume, să învățăm și să adaptăm nevoilor noastre tot pentru a avea condiții de viață mai bune.

Ultimul proiect vizează dezvoltarea și încurajarea antreprenoriatului în rândul tinerilor, prin utilizarea la maximum a fondurilor europene și a celor guvernamentale.

Cei mici sunt ținuți la coadă de cei mari. Ar spune mulți despre cum politicienii vechi nu-i lasă pe cei tineri să iasă în față. Care e situația dvs?

Eu am susținere pentru că am transmis un mesaj clar de muncă și implicare. Iar rezultatele se văd. ALDE încurajează tinerii și le oferă prilejul de a face ceea ce cred că e bine. Muncim, greșim, corectăm, îmbunătățim. Împreună putem fi foarte buni. Toți. Avem nevoie de încredere. În noi, dar și în cei de lângă noi.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here