Votul pentru alegerea primarilor, consilierilor judeţeni şi locali, într-un singur tur de scrutin, a început astăzi la ora 7.00. Acesta se încheie la ora 21.00.

Biroul Electoral Central a anunţat că, până la ora 10.00, au votat 1.453.160 de români, adică 7,93% dintre cei 18.320.473 români înscrişi pe listele electorale. Judeţul cu cea ma mare prezență este Teleorman, unde au votat 13,33%, în timp ce în Capitală s-au prezentat la vot 4.36%.

Județul Timiș are una dintre cele mai scăzute prezențe la vot. În primele trei ore de la deschiderea urnelor au fost în secții 5,84% dintre cetățenii cu drept de vot. O prezență mai slabă a fost înregistrată doar în Harghita.

Alegătorii își exercită votul doar la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau reşedinţă şi unde sunt înscrişi în lista electorală permanentă (alegătorii cetăţeni români) sau în copia de pe lista electorală complementară (alegătorii cetăţeni ai Uniunii Europene).

În premieră, alegerile se vor desfăşura cu ajutorul sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, conectat la sistemul MAI, tentativele de fraudă urmând a fi anchetate de poliţişti. Mai exact, unui alegător îi va fi scanat Codul Numeric Personal, operaţiune care va fi înregistrată în sistem şi care va semnala celor din secţia de votare, dar şi poliţiştilor dacă alegătorul încearcă să voteze de mai multe ori.

Fotografierea buletinului de vot, prezenţa mai multor persoane în cabina de vot, coruperea alegătorului prin oferirea sau darea de bani ori bunuri, votul pe baza unui buletin fals sunt doar câteva dintre faptele considerate contravenţii ori infracţiuni în ziua alegerilor.

Articolul precedentRomânia A, victorioasă din nou în fața selecționatei Crawshays Welsh RFC
Articolul următorAlin Popoviciu a votat ca județul Timiş să ajungă “brand internaţional”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.