Amenzi mai mari pentru cei care își abandonează deșeurile pe domeniul public. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial

Nesimțirea și lipsa simțului civic vor fi sancționate mult mai drastic, de la finalul lunii octombrie. Amenzile au crescut pentru cei care-și abandonează gunoaiele pe domeniul pubic, cum de atâtea ori se întâmplă la Timișoara, în urma publicării în Monitorul Oficial al României.

Legea nr. 188/2019 modifică Legea nr. 211/2011, privind regimul deșeurilor. Astfel, în ceea ce privește amenda aplicată pentru gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor, ea poate fi cuprinsă între 3.000 și 6.000 de lei pentru persoanele fizice și între 20.000 și 40.000 pentru persoanele juridice.

Mai mult, în urma noii legi se prevede și o nouă sancțiune complementară. Dacă deșeurile sunt abandonate, făptașul este obligat să le ridice, să curețe terenul și să elimine deșeurile prin societășile specializate autorizate. Toate costurile legate de îndeplinirea măsurii complementare urmează să fie suportate de cel care a abandonat deșeurile.

Atât persoanele fizice, cât și cele juridice, au obligația de a colecta separat deșeurile menajere și reciclabile, de a le încredința în vederea eliminării și valorificării doar operatorilor economici autorizați să presteze serviciul de colectare a deșeurilor. Abandonarea deșeurilor și eliminarea acestora în afara spațiilor autorizate este
interzisă.

Sursă foto: arhivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here