Ana Vânătu, primii ani de şcoală la Sânmihaiu Român – un album ce continuă o tradiţie

ana-vanatu

ana-vanatu

Ana Vânătu, Primii ani de şcoală la Sânmihaiu Român (2010 – 2014), Brăila: „Editura Sfântul Ierarh Nicolae”, 2014, 34 p, ISBN 978-606-671-737-3. Ana Vânătu continuă prin acest album o tradiţia începută cu patru ani în urmă, şi anume, aceea de a oferi colectivului clasei a IV-a un album, întru amintirea celor mai de preţ momente petrecute împreună.

Albumul se compune din trei părţi: prezentarea elevilor, a profesorilor şi a câtorva proiecte derulate pe parcursul celor patru ani de şcoală primară. În prima parte sunt puşi în lumina elevii, accentuandu-se calităţile lor. Autoarea descrie cu dezinvoltură momente mai mult sau mai puţin plăcute din viaţă lor şcolară, sugerându-le, în final, o cale de urmat în viaţă. Partea a două este dedicată profesorilor şi personalului nedidactic. Ultima parte reuneşte câteva dintre proiectele coordonate de Ana Vanatu, la care au participat elevi ai şcolii, profesori, părinţi, membri ai comunităţii, instituţii locale şi judeţene, elevi şi profesori din ţară, voluntari. Prin punerea în practică a acestor proiecte, autoarea a evidenţiat importantă relaţiilor interumane, ce se stabilesc între factorii participanţi, precum şi implicarea părinţilor în viaţă şcolară şi extraşcolară a elevilor.

La festivitatea de deschidere a anului şcolar 2014 – 2015, elevii clasei initiatoarei albumului au primit fiecare, în dar, câte un album, ceea ce i-a emoţionat şi încântat. Pe Ana Vanatu nu pot decât să o felicit, pentru dăruirea şi profesionalismul cu care îşi dedică întregul bagaj de cunoştinţe şi preocupări elevilor săi – scrie lectorul Karla Lupşan, Universitatea de Vest – Timişoara.