Sindicaliștii de la Penitenciarul de Maximă Siguranță Arad și cei ai Centrului Educativ Buziaș vor protesta împotriva ministrului Justiției, Tudorel Toader și a Guvernului.

Prima acțiune de protest este programată pentru vineri, 14 septembrie, în fața Penitenciarului de Maximă Siguranță Arad. Vor picheta penitenciarul sindicaliștii Pro Lex Arad împreună cu Sindicatul Phonix din Centrul Educativ Buziaș, afiliate la Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor.

Dacă nu sunt luați în seamă sindicaliștii vor mai prostesta în stradă, vor demara acțiuni în instanță, vor refuza efectuarea orelor suplimentare și vor bloca penitenciarele începând cu 3 octombrie.

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor  anunță calendarul acțiunilor de protest împotriva indolenței și incompetenței ministrului Justiției, Tudorel Toader, și a lipsei de implicare a Guvernului României în soluționarea problemelor personalului din penitenciare.

Pe lista de revendicări sunt incluse:

  1. condiții de lucru mai bune– ministrul Justiției a promis acum 1 an standarde privind condițiile de lucru în penitenciare și un plan multianual de  investiții, dar nu s-a ținut de cuvânt. În schimb, bugetul pentru investiții a fost redus la jumătate.
  2. plata orelor suplimentare restante– în continuare sunt peste 1 milion de ore suplimentare restante neplătite. Ministrul Justiției s-a angajat acum 6 luni la ca reacție la refuzul unor colegi de a intra în serviciu că acestea vor fi plătite, dar nu s-a ținut de cuvânt.
  3. stoparea împuternicirilor ilegale– cerem reluarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de management superior și încetarea practicii de vasalizare prin împuterniciri, unele deja ilegale prin depășirea limitei de 1 an permisă de lege. Chiar directorul general al ANP Marian Dobrică este de mai bine de 2 luni ilegal imputernicit.
  4. eliminarea discriminărilor salariale– cerem aplicarea legii cadru a salarizării (L153/2017) și pentru personalul din sectorul de apărare ordine publică și siguranță națională începănd cu octombrie 2018.
  5. aprobarea Statutului polițistului de penitenciare – cerem ministerului Justiției să includă și observațiile sindicatelor în proiectele transmise, prin forțarea procedurii de avizare, la Parlament.
  6. încetarea abuzului asupra pensionarilor– cerem eliminarea din legislație a scamatoriei legislative prin care, începând cu 15 septembrie 2017, au fost reduse cu peste 30%, prin ordonanță de urgență, pensiile angajaților din penitenciare, polițiștilor și militarilor.
  7. plata integrală a orelor suplimentarecurente – cerem ministrului Justiției să aplice corect prevederea legală obținută în Parlament de către sindicate referitor la plata orelor suplimentare, din ordinul acestuia (OMJ 2721/2018) fiind practic eliminate arbitrar de la plată peste 50% dintre orele suplimentare nerecuperate în termen de 60 de zile.
Articolul precedentCCIAT a adus fața în față firmele bulgare cu firmele timișene! Rezultatul: posibile parteneriate
Articolul următorȘi autoritățile din Timiș se implică în campania de ecologizare „Let’s do it, Romania”!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.