Anvelopele all season – cum le alegi și când sunt potrivite?

Spread the love

Dacă vremea din România variază de la zilele călduroase de vară și ploile torențiale de toamnă la viscol ocazional și dimineți geroase de iarnă, unii șoferi alternează între un set de anvelope pentru lunile mai calde și unul pentru temperaturile scăzute.

Cauciucurile de vară sunt eficiente atunci când afară sunt peste 7 grade, iar celelalte în condiții mai reci, însă schimbarea acestora de două ori pe an poate fi o problemă. În plus, înseamnă că fie ai nevoie de două seturi și un spațiu de depozitare, fie trebuie să mergi în service de două ori pe an.

Există însă și o altă opțiune – posibilitatea de a avea pneuri pentru orice sezon, care asigură atât o bună aderență în condiții reci (pe gheață sau zăpadă), cât și performanțe pe vreme mai caldă. Modelele all season pot, după cum sugerează și numele, să fie utilizate pe tot parcursul anului, pe ploaie, zăpadă sau gheață. Cu toate acestea, înainte de a lua o decizie, ține cont și de aspectele legale pe care le implică montarea unor astfel de cauciucuri.

Citește în continuare câteva informații despre anvelopele pentru orice sezon pe care orice șofer trebuie să le știe!

Înainte de a investi o sumă considerabilă într-un astfel de set, e recomandat să știi exact ce cauți. Informarea în legătură cu acest subiect îți va permite să înțelegi diferitele opțiuni pe care le ai la dispoziție, astfel încât să poți obține cea mai bună performanță a mașinii tale. 

Anvelopele pentru toate anotimpurile sunt disponibile de la sfârșitul anilor ’70, iar ideea tehnologiei pornește de la cauciucuri de vară care să funcționeze bine la temperaturi mai mari și să încorporeze totodată elemente și materiale folosite la cele de iarnă. Acest compromis înseamnă că sunt potrivite pentru utilizarea pe tot parcursul anului – de la drumurile aride și uscate la poleiul din mijlocul iernii.

Un model de vară va oferi o mai bună aderență și distanțe de frânare mai scurte în condiții meteorologice bune și chiar pe drumuri umede, în timp ce unul de iarnă este superior când vine vremea rece. Însă, comoditatea și potențialul de economisire pe care le oferă un set de anvelope pentru orice sezon sunt o propunere atrăgătoare.

Pneurile all season oferă mai multă aderență iarna?

Cauciucul folosit pentru acestea are în compoziție un amestec diferit de ingrediente și prezintă un model de rulare special conceput pentru a face față în orice condiții meteo. Aceste materiale din care este fabricat includ o rășină specială și mai multe tipuri de silice, care ajută la menținerea aderenței pe suprafața de rulaj la temperaturi scăzute. Pneurile obișnuite se uzează în timp și patinează, ceea ce înseamnă distanțe de frânare mai lungi și șanse mai mari de derapaj în viraje.

În concluzie, pentru a evita schimbarea anvelopelor odată cu trecerea anotimpurilor, sunt recomandate variantele all season, mai ales dacă nu ai planuri de a ieși din oraș și de a face drumeții lungi. Acestea vor fi suficiente pentru rutina ta cotidiană și vei face astfel o investiție de durată pentru mașina ta!

 

Sursă: pinterest.com

Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here