Reprezentanții Asociației Peisagiștilor din România- AsoP, Filiala Teritorială Vest au participat miercuri, la o întâlnire de lucru având ca obiect tăierile aplicate în coronamentul arborilor.

Întâlnirea a avut loc în urma unor repetate sesizări adresate Primăriei Timișoara în legătură cu tăierile greșit aplicate arborilor urbani de pe teritoriul orașului, care au ca și rezultat degradarea treptată a calității vegetației urbane și pierderi importante din volumul verde al orașului. La întâlnire au luat parte Nicolae Robu, Adrian Bere, director Direcția Mediu, Diana Nica- șef serviciu Spații Verzi și Locuri de Joacă, Raluca Rusu, peisagist- vicepreședinte AsoP Vest, Alexandru Ciobotă, peisagist, prof. dr. ing. Isidora Radulov- prorector USAMVBT, studenții specializărilor de Horticultură și Peisagistică,etc.

Tema principală a fost nemulțumirea față de calitatea precară a tăierilor aplicate în coronamentul arborilor urbani, insistându-se pe renunțarea la practica tăierilor radicale ale coronamentului. Ca teme secundare, primarul orașului a reafirmat faptul că va urmări creșterea suprafețelor de spații verzi la nivelul orașului prin crearea de noi spații verzi, pe suprafața unor terenuri abandonate, luând în calcul chiar achiziția de terenuri noi. De asemenea a reafirmat dorința de a crește calitatea materialului nou plantat pe raza municipiului Timișoara urmărindu-se indicatori calitativi precum circumferința tulpinii și gradul de formare al coroanei arborilor la plantare.

Reprezentanții AsoP Vest au întărit afirmația prin care societățile care dețin contracte cu Primăria Municipiului Timișoara pentru lucrări de întreținere spații verzi ar trebui să pregătească personalul angajat prin parcurgerea unui modul minim de specializare în tăieri aplicate vegetației urbane.“De la ora 10:30 întâlnirea a fost găzduită de Adrian Bere-Semeredi, directorul Direcției de Mediu din cadrul PMT, întregul grup deplasându-se pe Bulevardul Mihai Viteazul colț cu str. Virgil Onțiu pentru a participa la o demonstrație de tăieri-model în coronamentul unui exemplar matur de Ulmus sp., aflat în apropierea sediului Direcției Apelor Banat. La fața locului s-a analizat starea exemplarului luat ca studiu de caz și s-a constatat că exemplarul prezintă o coroană echilibrată, bine garnisită. S-a apreciat că anumite părți uscate din coroană sunt probabil rezultatul lucrărilor efectuate la rădăcină (asfaltare) în anii trecuți, lucrări pentru care s-a intervenit prin tăieri de rădăcini, care au influențat declinul parțial al exemplarului. De asemenea, s-a constatat că anumite părți ale arborelui deranjează rețelele aeriene care traversează coroana și corpurile de iluminat urban aflate în proximitatea acesteia”, transmite ing. peis. Raluca Rusu, vicepreședinte, Asociația Peisagiștilor din România – AsoP, Filiala Teritorială Vest.

Specialiștii AsoP Vest și USAMVBT au concluzionat că sunt necesare doar tăieri de întreținere. În vederea pregătirii tăierilor aplicate în coronamentul exemplarului, muncitorilor responsabili cu toaletarea arborilor, angajați ai firmelor de întreținere a spațiilor verzi, le-au fost prezentate obiectivele și pașii urmăriți de intervenția cu tăieri în coroană.

Reprezentanții AsoP Vest și USAMVBT au asistat și îndrumat efectuarea tăierilor până la finalizarea lucrării. “Starea actuală a arborilor urbani este sensibilă și are nevoie de o atenție particulară, având în vedere lipsa din trecut a întreținerii permanente a vegetației din zonele stradale. Este necesară o planificare responsabilă a gestiunii arborilor urbani pe întreg teritoriul Municipiului Timișoara, bazată pe priorități și obiective, care să susțină o prelungire a calității și vieții arborilor. Pe lângă aceasta este recomandată o planificare pe termen mediu a viitoarelor aliniamente stradale, acordând importanță speciilor aclimatizate zonei și cu o valoare mare ecologică”, mai spune ing. peis. Raluca Rusu.

Articolul precedentPaisprezece cetăţeni din  Irak şi Siria, dintre care 4 copii, opriţi la frontiera cu Serbia
Articolul următorMinisterul Sănătăţii îmbunătăţeşte accesul pacienților la terapii inovative

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.