Au voie şi animalele în mijloacele de transport în comun. Stăpânii trebuie însă să plătească biletul

Unul dintre subiectele de interes pentru timișoreni îl reprezintă animalele de companie și condiția acestora, în diferitele ipostaze în care cetățenii, care dețin sau nu astfel de animale, interacționează în spațiul public.

„Reamintim faptul că, pentru a contribui la menținerea și dezvoltarea unui climat civilizat, asigurând în același timp egalitatea de drepturi între locuitorii municipiului Timişoara și ținând cont de bunăstarea şi protecţia animalelor de companie, Primăria Timișoara a reglementat accesul persoanelor însoţite de animale de companie în mijloacele de transport în comun de pe raza orașului”, anunță Primăria.

Animalele de companie au acces în tramvaie, troleibuze ori autobuze, cu respectarea condițiilor prevăzute de reglementările locale. Astfel, câinii de talie medie şi mare au acces în mijloacele de transport în comun ţinuţi în lesă, prinsă de zgardă sau ham şi cu botniţă, în timp ce cânii de talie mică trebuie să fie ţinuţi în lesă, prinsă de zgardă sau ham ori în braţe sau în cuşcă/geantă de transport. Pisicile sau alte animale mici au acces în mijloacele de transport în comun ţinute în cuşcă sau în geantă de transport.

„Precizăm că o persoană poate fi însoţită de maxim un animal de companie de talie medie sau mare, iar în cazul animalelor de talie mică, în funcţie de capacitatea permisă de cuşcă/geantă de transport şi cu respectarea cerinţelor etologice în funcţie de specie/rasă. Animalul trebuie să fie îngrijit, socializat, iar proprietarul să aibă asupra sa carnetul de sănătate care să ateste efectuarea acţiunilor sanitar-veterinare, deparazitări şi vaccinări la zi, avizat de către medicul veterinar curant (precum şi identificarea şi înregistrarea în sistemul naţional RECS, pentru câini).

Este important de menționat că deţinătorul animalului de companie va achita şi composta bilet de călătorie şi pentru acesta. Recomandăm timișorenilor care doresc să călătorească însoţiți de animalul de companie să aleagă cea mai liberă zonă a mijlocului de transport în comun şi să evite orele de vârf și mijloacele de transport aglomerate, astfel încât spaţiul să permită o distanţare de minim un metru faţă de celelalte persoane”, se mai arată în comunicat.

Conducătorul de bord sau controlorii de pe mijloacele de transport în comun au dreptul să solicite persoanei însoţite de animal părăsirea mijlocului de transport în situaţia în care acesta nu respectă prevederile menționate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here