Campania „Internetul – prieten sau dușman?”

Poliţiştii Biroului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii au desfăşurat activităţi în cadrul campaniei „Internetul – prieten sau dușman?”, derulată în parteneriat cu I.S.J. Timiş, C.J. Timiş şi Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor – Regiunea Timiş. În perioada mai – iunie, poliţiştii Biroului Analiza şi Prevenire Criminalităţii au desfăşurat activităţi de prevenire în cadrul campaniei „Internetul – prieten sau dusman?”.

IMG_7458

Scopul campaniei îl reprezintă informarea elevilor din învăţământul gimnazial şi preuniversitar cu privire la modalităţile de prevenire a infracţionalităţii informatice în rândul acestor categorii de vârstă. Astfel, pentru implementarea campaniei, au fost selectate 10 instituţii de învăţământ gimnazial şi liceal din judeţul Timiş, unde au fost au fost derulate activităţi informativ-preventive.

IMG_7918

În cadrul activităţilor desfăşurate, peste 300 de elevi au fost informaţi cu privire la modalităţile de prevenire a delincvenţei juvenile şi a infracţionalităţii informatice. De asemenea, au fost distribuite peste 5500 de materiale informativ-preventive (pliante, afişe, broşuri), în scopul însuşirii măsurilor ce trebuiesc adoptate pentru a nu deveni victime ale acestui gen de infracţiuni.

Campania s-a derulat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Timiş, Consiliul Judeţean Timiş şi Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor – Regiunea Timiş.

IMG_7889

Pentru a nu deveni victimă a infracţiunilor cibernetice, poliţiştii vă recomandă:

Folosiţi o soluţie antivirus actualizată zilnic!

Evitaţi utilizarea reţelelor wi-fi publice pentru operaţiuni bancare, comerţ on-line sau afaceri personale!

Nu rulaţi programe a căror origine nu poate fi verificată!

Nu deschideţi ataşamentele aferente unor e-mailuri venite din partea unor expeditori necunoscuţi!

Nu accesaţi link-urile primite prin e-mailuri care solicită actualizarea informaţiilor personale! Entităţile legitime nu vă vor cere niciodată să furnizaţi  sau să verificaţi informaţii sensibile printr-un mijloc nesigur, precum e-mailul.

Înainte de a efectua tranzacţii online, efectuaţi verificări cât mai amănunţite cu privire la produs si legitimitatea site-ului sau serviciului oferit!

Utilizaţi metode suplimentare de prevenire în vederea efectuării  tranzacţiilor online! (ex : înrolarea cardului în sistemul 3D Secure)

Sfaturi utile pentru utilizarea telefonului mobil în siguranţă:

Setaţi o parolă sau un pattern pe telefon şi cod PIN pe cartelă! Trebuie să cunoaşteţi setările de securitate pentru telefon şi să configuraţi dispozitivul la blocare automată.

Instalaţi un program de securitate şi accesaţi doar site-uri sigure!

Atenţie la aplicaţiile folosite şi la permisiunile acordate pentru utilizarea acestora!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here