Centrul Regional Timișoara din cadrul Agenției Nationale Împotriva Traficului de Persoane a demarat Campania de prevenire regionala “Iubirea nu ar trebui sa te transforme in sclav!”
În anul 2015, în zona de competență a Centrului Regional Timișoara (județele Timiș, Caraș Severin și Arad) s-a evidențiat o creștere a numărului de victime ale traficului de persoane, fiind identificate 106 victime (față de 92 victime identificate în anul 2014). Dintre acestea, 54 victime au fost exploatate prin muncă și 50 victime au fost exploatate sexual. Cea mai mare parte a victimelor provin din mediul urban. Din punct de vedere al locului exploatării, cele mai multe victime au fost exploatate în România (trafic intern), în Italia, Danemarca, Germania, Franța, Irlanda.
În cazul victimelor exploatate sexual, s-a constat ca victimele au fost racolate în proporție de 70% prin prin metoda LOVERBOY, o metodă prin care traficanții de persoane se folosesc de atașamentul emoțional al unei femei pentru a o obliga să se prostitueze.
“Loverboy” este una din cele mai utilizate metode ale traficanților de persoane, în special a recrutorilor, prin care se urmărește înșelarea victimelor. Recrutorii reprezintă prima verigă a unei rețele de trafic de persoane. Tehnica de recrutare a tinerelor de către rețelele de trafic de persoane este denumită metoda ‘prin îndrăgostire’, iar cel care o practică este denumit de către specialiștii structurilor de prevenire și combatere a fenomenului ca “Loverboy”.
Campania urmăreşte creşterea gradului de conştientizare al populatiei cu privire la traficul de persoane, reducerea vulnerabilității tinerilor în fața fenomenului traficului de persoane – metoda de racolare lover boy, prin informare directă, precum şi îmbunătățirea procesului de identificare precoce a potențialelor victime prin informarea persoanelor ce pot intra în contact cu potențiale victime.
În acest context, la nivel local, Centrul Regional Împotriva Traficului de Persoane Timișoara va organiza mâine, 21 iulie, împreună cu Instituția Prefectului pentru Județul Timiș, o întalnire a grupului de lucru interinstutional impotriva traficului de persoane, constituit la nivelul județului Timiș, grup din care fac parte instituții guvernamentale și organizații non-guvernamentale. „Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane este Coordonator Naţional al aplicării politicilor în domeniul luptei împotriva traficului de persoane având rolul de a desfăşura activităţi de prevenire şi monitorizare a acestui fenomen infracţional”.