După cum atenționează din start numele generic, deșeurile periculoase din menajer sunt extrem de nocive pentru natură și oameni! Acestea trebuie manipulate cu foarte mare atenție și depozitate în condiții speciale.
Vă puteți debarasa legal și gratuit de ele în cadrul unei noi campanii trimestriale organizată de către RETIM și ADID Timiș.
În perioada 11 aprilie – 24 mai 2022, se desfăşoară o campanie dedicată colectării deșeurilor periculoase în zona 0 Ghizela a judeţului Timiş.
Sunt incluse localitățile Lugoj, Buziaș, Recaș, Balinț, Bara, Belinț, Bogda, Boldur (Ohaba-Forgaci, Sinersig) , Brestovăț, Chevereșu Mare, Costeiu, Criciova, Darova, Găvojdia, Ghizela, Nădrag, Nițchidorf, Racovița, Sacoșu Turcesc, Secaș, Știuca, Topolovățu Mare, Cralovăț și Victor Vlad Delamarina.
Cine poate preda deşeuri periculoase din menajer
Cetățenii din localităţie menţionate mai sus pot depune prin aport voluntar și gratuit deșeurile periculoase din menajer în containerele special puse la dispoziție în punctele de colectare și între orele menționate în tabelul de mai jos.
Deşeurile periculoase din menajer sunt:
– ambalaje care conţin reziduuri de substanţe periculoase sau sunt contaminate cu substanţe periculoase
– ambalaje metalice care conţin o matrică poroasă solidă formată din materiale periculoase (ex. azbest), inclusiv containerele goale pentru stocarea sub presiune, absorbanţi, materiale filtrante (inclusiv filtre de ulei nespecificate in altă parte),
– materiale de lustruire şi îmbrăcăminte de protecţie contaminate cu substanţe periculoase
– vopsele, cerneluri, adezivi şi răşini cu conţinut de substanţe periculoase
– baterii şi acumulatori cu plumb, mercur, Ni-Cd, alcaline sau baterii şi acumulatori nesortate conţinând aceste baterii
– solvenţi, acizi, alcali
– uleiuri şi grăsimi, altele decât cele comestibile
– detergenţi cu conţinut de substanţe periculoase
– deşeuri din lemn cu conţinut de substanţe periculoase,
– pesticide
– deşeuri de vopsele şi lacuri cu conţinut de solvenţi organici sau alte substanţe periculoase.
Ce nu se poate preda în cadrul acestei campanii
– Nu se preiau alte categorii de deșeuri: reziduale, reciclabile, de construcții, vegetale, voluminoase
– Nu se colectează deșeurile de echipamente electrice, electronice și electrocasnice (televizoare, mașini de spălat, frigidere, radio-uri, echipamente de iluminat, computere etc.)
Unde şi când se pot preda deşeurile periculoase din menajer
Detalii despre efectuarea acestor campanii găsiți pe www.retim.ro și www.adidtimis.ro/stiri.
De asemenea, operatorii serviciului de Call Center sunt disponibili la numărul +40 374 885 692, de luni până vineri, între orele 07.00 – 19.00.