Carburanții, la un nou maxim istoric

Șoferii români scot din buzunar tot mai mulți bani pentru un plin de benzină sau de motorină iar prețul carburanților va continua să crească și să depășească așteptările pesimiste ale conducătorilor auto.

Putem spune că preţurile au ajuns la un nivel maxim istoric. Dacă în luna octombrie 2020 plăteam la pompa un preț mediu de 4.50 lei, anul acesta, în aceeași luna plătim un preț mediu de 6,35 lei. Benzina standard a trecut de 6 lei, iar cea premium, și de 7 lei.

Mai mult, comparativ cu luna septembrie, prețul mediu al unui litru de benzina s-a majorat cu 5.7%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costa ieri, pe 21 octombrie, cu 17.0 lei mai mult decât în urma cu 30 de zile, potrivit peco-online.ro.

În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru a crescut cu 8.2%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costa ieri, 21 octombrie, cu 24.0 lei mai mult decât în urma cu 30 de zile.

Pe fondul acestor creșteri, Consiliul Concurenței are în derulare o analiză pe piața comercializării angro de carburanți pentru a identifica factorii care au determinat recentele majorări de prețuri ale carburanților, precum și eventualele disfuncționalități ale pieței.

Comunicarea a fost făcută oficial luni, 18 octombrie, la doua zile după ce premierul demis, Florin Cîțu, a solicitat instituției să investigheze dacă există un cartel al carburanților, acesta acuzând faptul că “furnizorii de benzină și motorină ar avea o presupusă înțelegere pentru a crește prețurile”.

sursa: ziare.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here