Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş este pe primul loc în ţară ca număr al activităţilor desfăşurate în primele luni ale anului. Bilanţul a fost făcut pe semestrul I din 2016.

Astfel, instituția și-a continuat și în acest an activitatea de facilitator de creștere economică, competitivitate și inovare, derulând un complex program de instruire a firmelor cu privire la reglementările europene și naționale din diverse sectoare de activitate. Printre acestea este vorba despre înființarea BIROULUI UNIC, premieră în sistemul cameral românesc; a derulat un amplu și complex program de informare şi instruire a firmelor cu privire la reglementări europene și naţionale, în cadrul Acordului de Colaborare cu Instituţia Prefectului Judeţul Timiş. Au fost organizate nouă seminarii-dezbatere care au reunit peste 1300 de agenți economici.

CCIAT a promovat internaţionalizarea firmelor și afacerilor, prin: organizarea a 4 misiuni economice cu participarea unui număr de 39 de firme timișene și 1 parteneriat de afaceri România- Serbia, la care au fost prezente 20 de companii din zona Belgrad și 10 firme din Timișoara.

În perioada 20 – 28 martie 2016, un număr de 8 firme timișene au participat la misiunea economică organizată de CCIAT la Las Vegas, în Statele Unite ale Americii.

A fost vizitată expoziţia internaţională GLOBAL SHOP 2016,  cel mai mare târg anual din lume dedicat  specialiștilor în amenajări interioare, design de magazin, marketing și branding. Firmele românești au avut oportunitatea de a discuta cu profesioniști și leaderi mondiali ai industriei de specialitate, de a împărtăși idei și soluții inovative de optimizare a vânzărilor dar și de amenajare inteligentă a spațiilor comerciale.

În data de 16 mai 2016, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat o misiune economică la Novi Sad (Serbia), unde reprezentanții instituției împreună cu 12 firme de agricultură din județul Timiș au vizitat cea de-a 83-a ediție a Târgului Internațional de Agricultură, cel mai important târg de profil din Serbia și unul dintre cele mai mari din Europa. Evenimentul a reunit în standuri peste 1.500 de expozanți din 60 țări ale lumii, care și-au prezentat oferta de produse, echipamente și servicii pe spații de expunere generoase.

Delegația timișeană a fost primită de Directorul Centrului Expozițional Novi Sad, Mirko Majstorovici, care a făcut o prezentare detaliată a târgului și totodată, a reiterat dorința de consolidare a colaborării cu CCIAT, în sensul intensificării eforturilor celor două organizații de a realiza, la ediția de anul viitor, un stand comun care să reunească firme din județul Timiș.

Totodată, CCIAT a sprijinit initiațivele antreprenoriale pentru crearea și dezvoltarea de noi firme, a susținut și promovat activitatea de cercetare și inovare a firmelor, a organizat cursuri de formare și perfecționare profesională și a realizat o informare sistematică a membrilor Camerei și a mediului de afaceri asupra activităților și facilităților oferite. Centrul Regional de Afaceri a constituit, și în această perioadă, un pol important pentru activități economice, dar și culturale sau sportive, găzduind manifestări expoziționale, târguri, conferințe, congrese și evenimente.“ Avem un bilanț reușit și avem evenimente foarte multe. Una dintre dintre cele mai importante realizări a fost înființarea Biroului Unic, și când spun asta, a fost o provocare pentru CCIAT pentru că ne-am propus la începutul anului să înființăm acest Birou Unic, nu ne-a fost ușor, pentru mediul de faceri. De asemenea, importante au fost și cele nouă seminarii pe care le-am organizat cu cele 14 instituții. În plus, importante au fost și misiunile economice și expozițiile pe care le-am organizat. După mulți ani, am avut peste 20 mii de vizitatori și peste 25 mii de expozanți”, a transmis directorul general al CCIAT, Florica Chiriță.

În perioada 7–9 iunie 2016, o delegație de oameni de afaceri timișeni au participat la misiunea economică în Varșovia (Polonia), cu ocazia China HomeLife Show.

Cele 7 firme participante, membre ale CCIAT, activează în domeniile: servicii cazare (hotel, pensiune), restaurant, catering; servicii decorare sală pentru evenimente festive; turism; import-export; confecții textile; sisteme de încălzire-răcire.

La evenimentul de anul acesta de la Varșovia au fost prezente peste 1000 de firme din China  ale căror domenii de activitate acoperă o gamă variată de produse și servicii. Firmele timișene au avut numeroase întâlniri B2B și au participat la seminarii tematice „Cum să faci afaceri cu China”.

În perioada 11 – 18 iunie 2016, reprezentanți ai 12 firme timișene, membre ale CCIAT, au participat la o misiune economică în Spania, în Regiunea Andaluzia. Sevilla, al patrulea oraș ca mărime din Spania, capitala și principalul oraș al  Andaluziei, a reprezentat punctul de interes pentru afaceri al firmelor participante. Astfel, la sediul instituțional al CCI Sevilla, a avut loc o întâlnire a delegației timișene cu Directorul Departamentului de Relații Internaționale, Eduardo Flores.

CCI Sevilla va organiza la începutul lui 2017 un seminar de informare și prezentare a României – Județul Timiș la care vor fi invitați și reprezentanți ai CCIAT. La rândul său, directorul General al CCIAT a propus organizarea unei misiuni economice la Timișoara, care să cuprindă participarea firmelor spaniole la un eveniment expozițional și la un parteneriat de afaceri.

CCIAT a promovat interesele economice ale comunităţii de afaceri locale în cadrul întâlnirilor conducerii și ale firmelor membre cu reprezentanţi ai corpului diplomatic, reprezentanţi ai Guvernului României, înalţi oficiali, în scopul dezvoltării şi consolidării relaţiilor de colaborare interinstituționale și promovării produselor autohtone pe piețele intra- și extra-comunitare. „În semestrul doi vom avea un stand în expoziția de la Bmo și în Kazahstan am ajuns într-o expoziție care are loc în septembrie”, transmite Florica Chiriță.

Articolul precedentPeste douăzeci fire ţigarete descoperite în două automărfare
Articolul următorUrmărit internațional, arestat pentru abuz sexual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.