Camera de Comerț din Timiș a implementat mai multe proiecte pe fonduri europene, care continuă și în acest an. Este vorba despre Climate KIC, SIA Vest și Start Smart.

Climate KIC este cel mai mare parteneriat public-privat de inovare din Europa concentrat asupra schimbărilor climatice. CCIA Timiș este unicul partener național în acest program.

„Climate KIC își propune să schimbe economia de mâine. Ne interesează atenuarea schimbărilor climatice. Kic înseamnă comunitate de inovare și cunoaștere, deci practic ne interesează o rețea cât mai vastă de persoane și instituții implicate. Climate KIC înseamnă un parteneriat public-privat care să aducă laolaltă toți actorii, de la municipalități, autorități locale, studenți, mediul academic, mediul instituțional și bineînteles, firmele. Scopul este să facem lucrurile diferit, pentru că așa cum o facem acum, pământul nu ne mai poate lăsa. Este vorba despre proiecte ecologice, dar aducătoare de profit. Scopul nu este direct salvarea urșilor polari, nu suntem în zona de ONG, ci să schimbăm mentalități, să nu mai poluăm atât de mult și să facem businessuri noi, inovatoare, care să ne ajute să schimbăm modul de lucru de acum și să eficientizăm utilizarea resurselor pe care le avem”, a spus Cristina Bădulescu, coordonator Climate KIC.

Un alt program important derulat de CCIAT este SIA Vest. Proiectul prevede stimularea ocupării și creșterea numărului de locuri de muncă prin furnizarea de cursuri de competente antreprenoriale pentru 360 de persoane, stagii de pratică pentru 44 de persoane în vederea dezvoltării resursei umane, activități de mentorat pentru 44 de persoane, crearea și sprijinirea în vederea dezvoltării a 44 de noi afaceri în Regiunea Vest care vor genera 88 de locuri de muncă.

SIA VEST își propune încă de la început sprijinirea inițiativelor de activități independente, adresându-ne în special regiunii vest, conform condiționării proiectului. Ideea acestui proiect a venit gândindu-ne la activitatea și obiectivele Camerei de Comerț, care este principalul facilitator al mediului de afaceri, implicit prin sprijinirea înființării de noi start-up-uri. Se adresează persoanelor din regiunea vest care voiau să inițieze o afacere. Toată această activitate a fost una complexă, s-a desfășurat pe tot anul 2018. Participanților li s-au oferit cursuri pentru dobandirea de competențe anteprenoriale, pentru că majoritatea nu știa exact ce înseamnă acest concept. Au dobândit și abilități de a-și pregăti planuri de afaceri, cu care au participat, în luna noiembrie, la concursul organizat în cadrul proiectului. Ulterior, cei selectați au participat la practica de mentorat, în cadrul unor firme, unde și-au însușit informații privind administrarea afacerii în domeniul pe care ei îl accesează. Au fost depuse 49 de planuri de afaceri dintre care 47 au intrat in evaluare, iar dintre ele, 25 sunt finanțate”, a spus Daiana Buzatu, managerul proiectului SIA VEST.

Start Smart este un alt proiect care prevede crearea și dezvoltarea a 36 de afaceri cu potențial ridicat în materie de autosustenabilitate și dezvoltare, în cele 4 județe din aria de acoperire, din care minim 2 în fiecare județ, asigurând pe această cale ocuparea antreprenorilor și crearea de locuri de muncă pentru populația locală.

Articolul precedentPatru noi destinații direct din Timişoara, din septembrie 2019!
Articolul următorALDE Timiș atrage tinerii spre cultură! Caravana “Teatru pe Roți” și un voucher pentru evenimente culturale, primele acțiuni generate de organizație

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.