CCIAT eliberează certificatele de forță majoră

agricultori

Agenţii economici care operează în agricultură și industria agro – alimentară pot solicita document de forță majoră în cazul calamităților. Lipsa ploilor din acest an a avut efecte dezastruoase pentru întreaga economie. Cele mai vizibile sectoare afectare sunt cele agricole şi alimentar, dar există şi alte domenii în care seceta şi căldurile excesive au avut efecte negative.

Județul Timiș a traversat în această vară o secetă fără precedent care, combinată cu temperaturile caniculare, a provocat o arșiță ce a condus la distrugerea producției agricole, îndeosebi la porumb, floarea-soarelui și soia. “În majoritatea cazurilor, din informațiile noastre, pagubele au o pondere situată între 50 și 75 la sută din totalul producției, fiind afectate zecii de mii de hectare de teren agricol din județul Timiș. Tot din cauza secetei, nu a putut fi pregătit terenul pentru culturile de rapiță, orzoaică și orz, și de aceea, se preconizează că și anul agricol 2016 va fi în mare parte compromise”, susțin reprezentanții CCIAT.

Aceștia pot ieși din situaţiile neplăcute în care nu pot să-şi respecte contractele încheiate cu diverși achizitori de produse agricole, în condițiile în care se adresează Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș pentru eliberarea unui aviz de forță majoră.

Emiterea certificatului de atestare a cazului de forţă majoră presupune câteva obligaţii. Astfel, solicitantul care doreşte eliberarea unui certificat de atestare a forţei majore se poate adresa în scris CCIAT, prezentând cauza de forţă majoră, unde şi când a fost localizată, ce efecte a produs. De asemenea, se va prezenta unde şi la ce foloseşte certificatul de atestare a forţei majore. Documentul se emite în baza documentelor doveditoare (originale sau copii conforme cu originalul), solicitantul asumându-şi întreaga răspundere pentru veridicitatea datelor şi a documentelor prezentate depuse exclusiv de solicitant.

În situaţia îndeplinirii tuturor condiţiilor legale şi / sau de conformitate cu prevederile contractuale se emite certificatul de atestare a cauzei de forţă majoră. Informaţii suplimentare la e-mail: mvasiu@cciat.ro.

(Sursa foto. www.a1.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here