Camera de Comerț din Timiș în parteneriat cu instituția omoloagă din Zrenjanin, Serbia și Agenția Regională pentru Dezvoltare Socio-Economică Banat, au lansat proiectul transfrontalier “Să valorificăm piața muncii din Banat prin nevoi realiste”.

Proiectul se va desfășura pe o perioadă de un an și are ca obiectiv general identificarea unui echilibru al pieței forței de muncă din zona transfrontalieră România-Serbia, urmarea ratei ridicate a șomajului în Serbia și a lipsei de lucrători calificați în partea de vest a României.

”Suntem bucuroși să lansăm un nou proiect privind migrația forței de muncă și a găsi soluții legate de piața și nevoile de muncă în zona Banatului. Practic este vorba despre un proiect în care vom încerca să găsim soluții legate de migrarea forței de muncă, de organizarea de târguri de forță de muncă, atât în zona noastră a județul Timiș, cât și în partea sârbească, vorbim de Zrenjanin. Vom face anumite studii prin care vom prezenta soluții și nevoi concrete de care antreprenorii au nevoie legate de această problemă a forței de muncă. Ne bucurăm să fim la numărul 15 cu acest proiect, pe zona transfrontalieră, sunt 15 ani de când avem proiecte pe România-Serbia și este al doilea proiect dintr-un întreg șir de evenimente pe care le gândim privind migrația și forța de muncă din zona Banatului”, spune Octavian Culda, manager de proiect.

Grupul țintă este format din șomeri și persoane în căutarea unui loc de muncă; reprezentanți ai autorităților locale, regionale și naționale; firme, agenți economici; organizații care sprijină dezvoltarea afacerilor; alte categorii, inclusiv rezidenți din regiunea transfrontalieră.

”În momentul de față acest schimb de forță de muncă este în continuă creștere, până în prezent aceste cifre nu sunt mari, dar tendința este ușor crescătoare. Avem această situație în județul Timiș, și în regiunea de vest în ceea ce privește lipsa forței de muncă, iar în Republica Serbia, acest lucru este puțin altfel, în ultimii doi ani în Serbia numărul șomerilor a scăzut la jumătate, iar în momentul de față pe plan național este undeva între 10 și 11%, în continuare șomajul scade în Serbia, dar bineînțeles nu s-a ajuns încă la cotele propuse de Guvern, 4-5% și având în vedere cele spuse, există forță de muncă în Serbia care ar putea activa pe teritoriul României, iar acest proiect transfrontalier care se desfășoară prin colaborarea celor două camere de comerț, ar trebui să ne prezinte niște date și să vedem cât de rentabilă este angajarea forței de muncă din Serbia. Sper să aibă succes acest proiect și rezultate pozitive la final”, spune Vladan Tadic, consulul general al Serbiei la Timișoara.

Articolul precedentCompletare la ordinea de zi a Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor S.N. Aeroportul Internaţional Timişoara – Traian Vuia S.A. din data de 14.10.2019
Articolul următorPSD Timiș face apel la partidele din opoziție să semneze Pactul Național pentru Bunăstarea Românilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.