Temperaturile extrem de scăzute le dau bătăi de cap angajatorilor. În cazul în care aceștia desfășoară activități în aer liber, sunt obligați să le asigure angajaților un climat corespunzător, astfel încât sănătatea acestora să nu fie pusă în pericol. Inspecția Muncii, prin intermediul Inspectoratelor Teritoriale de Muncă, va controla respectarea prevederilor O.U.G. nr.99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă.

Astfel, I.T.M. Timiș transmite un avertisment pentru angajatori și angajați în caz de temperaturi extreme scăzute.  Măsurile minimale pe care angajatorii sunt obligați să le ia pentru activităţile în aer liber sunt: distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5 –1 litru/persoană/schimb; acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător; asigurarea echipamentului individual de protecţie. Angajatorii care nu pot asigura aceste condiţii de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, vor lua măsurile dispuse în Ordonanţa de Urgenţă nr. 99/2000: reducerea programului de lucru; întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă potrivit prevederilor legale.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme scăzute, se vor lua următoarele măsuri: asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi scăzute; asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;  trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Pentru constatarea nerealizării măsurilor prevăzute mai sus, inspectorii de muncă vor aplica, acolo unde este cazul, sancţiunile contravenţionale prevăzute de art.10 din Ordonanța de Urgență nr. 99/2000 . Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș va derula acţiuni de verificare privind modul în care angajatorii asigură protecţia lucrătorilor în perioadele în care se înregistrează temperaturi extreme scăzute.

Articolul precedentMinisterul Sănătății, recomandări pentru perioadele cu temperaturi scăzute
Articolul următorBărbat din Lovrin săltat de D.I.I.C.O.T. pentru că și-a molestat și filmat fiica minoră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.