Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) a organizat astăzi deschiderea noului Centru de Studii Evreieşti şi Israeliene, un eveniment inaugural de cea mai înaltă ținută, desfășurat în prezența conducerii UVT și a personalităților invitate din partea Comunității Evreilor din România, un reper care va marca inițierea de noi perspective culturale și educaționale legate de relațiile româno-israeliene și ale culturii iudaice.

În cadrul evenimentului, comunitatea UVT a avut onoarea de a fi vizitată de E.S. domnul David Saranga, Ambasadorul statului Israel în România, alături de care s-a aflat doamna Luciana Friedmann, Președintă a Comunității Evreilor din Timișoara. Invitații au fost întâmpinați de rectorul UVT, Prof.Univ.Dr. Marilen Gabriel Pirtea, împreună cu directorul Școlii Doctorale de Filosofie, Sociologie și Științe Politice din cadrul UVT, Prof.Univ.Dr. Silviu Rogobete. De asemenea, la eveniment au participat prin intervenții online și doamna Maia Morgenstern, personalitate importantă a vieţii culturale româneşti şi deţinătoare a titlului de Doctor Honoris Causa al UVT, care este și director onorific al acestei noi instituţii, dar și domnul Moshe Idel, profesor de gândire iudaică la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

Excelența Sa, domnul David Saranga, Ambasadorul statului Israel în România: „Îl felicit pe domnul rector Marilen Pirtea, dar și pe cei din echipa de la UVT, pentru această inițiativă. Educația este în AND-ul poporului nostru. Cărțile sunt cea mai de preț moștenire a evreilor, dar și un simbol al spiritului nostru inovativ. Vreau să le transmit studenților UVT să caute permanent adevărul prin cunoaștere, cât și aprecierea că în noul centru de studii israeliene vor găsi un suport real. Prin educație putem evita, împreună, forțele urii. Să fim convinși că educația ne ajută să nu cădem în capcanele extremismului.”

Prin acest centru, Universitatea de Vest din Timișoara se înscrie alături de celelalte instituţii de educaţie din România care găzduiesc iniţiative similare, dedicate studiilor iudaice. Printre obiectivele concrete ale centrului se numără dezvoltarea şi promovarea de proiecte culturale şi de cercetare româno-israeliene, construcţia unei biblioteci de specialitate, colaborarea cu Comunitatea Evreilor din Timişoara și de pretutindeni, organizarea de expoziţii şi evenimente cu teme evreieşti, precum şi realizarea de schimburi de experienţă între comunităţile academice din cele două ţări. Este o onoare faptul că, Excelența Sa, domnul ambasador David Saranga a manifestat încredere în demersul nostru și s-a arătat deschis să ne ofere colaborarea sa. Îi mulțumim pentru acest lucru. Le mulțumesc și doamnei Maia Morgenstern și domnului Ioan Holender, care ne onorează cu prezența lor activă în realizarea planului concretizat astăzi. Acest eveniment este o dovadă a încrederii în faptul că, la Universitatea de Vest din Timișoara, multiculturalitatea și deschiderea spre cunoaștere sunt la ele acasă.”, spune rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea.

 

 

Articolul precedentHorică, se strânge lațul! Alte dovezi că primarul Dumbrăviței este habarnist și penal
Articolul următorMinivacanța de 1 Decembrie pentru bugetari ar putea fi mai lungă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.