„Cetatea Vitejilor” la Bastionul Theresia din Timisoara!

Muzeul Național al Banatului cu sprijinul Consiliul Județean Timiș organizează în zilele de 1, 2 și 3 septembrie a.c., la Bastionul Maria Theresia, evenimentul CETATEA VITEJILOR, un adevărat festival artistic de reconstituire artistică.

Pe parcursul celor trei zile, curtea Bastionului Theresia va fi locul de întâlnire cu artiștii grupurilor de reconstituire istorică TM Archery, Peregrinii, Losonczy Istvan Baranta și Lupus Dacus ce vor susține spectacole interactive, ateliere și concerte în atmosfera vremurilor de demult, fiecare zi de spectacol având un anumit specific, aducând în prim-plan artiști profesioniști, colaboratori ai muzeului.

Publicul este invitat să participe la activități interactive, lecții de muzică, demonstrații de mânuire a armelor vechi, duel scenic și dansuri istorice. Artiștii prezenți la eveniment vor folosi arcuri tradiționale și moderne din lemn, cu săgeți de lemn (model istoric) și săgeți moderne, din carbon, iar lecțiile de arc pentru cei interesați se vor încheia cu un concurs unde se vor acorda diplome și medalii participanților. De asemenea, oaspeții bastionului vor putea asista la spectacole live de teatru medieval și muzică veche aparţinând spațiului Europei Centrale şi de Est, dar şi celui otoman.

Ziua I – vineri, 1 septembrie 2017
15,00-16,00 Montarea Taberei Arcașilor și a Taberei Peregrinilor
16,00-18,00 Școala Arcașilor – Demonstrații de tragere la țintă fixă și mobilă, tragere din genunchi, îndemânare în arta tirului cu arcul
18,00 Muzica Trubadurilor Războinici – Concert stradal PEREGRINII
19,00 Concursul Tinerilor Arcași – Lecții de arc încheiate cu o competiție de tir cu arcul (pentru începători).
18,00-20,00 Montarea iurtei nomazilor – Tabăra Războinicilor Stepei (în paralel cu evenimentele de mai sus) – adusă de artiștii grupului de reconstituire istorică și păstrare a tradițiilor LOSONCZY ISTVAN BARANTA și de invitații lor din Ungaria, Asociația Sfântul Ladislau.
20,00 Parada participanților – Cimpoaiele și tobele Peregrinilor îi vor purta pe eroii acestei zile pe străzile fostei cetăți până în Piața Libertății, unde va avea loc o demonstrație de duel scenic cu actorii trupei Peregrinii.

Ziua II – sâmbătă, 2 septembrie 2017

12,00 Ateliere de duel scenic și folosire a armelor istorice, cu actorii trupei PEREGRINII
13,00 Instalarea Taberei Lupus Dacus
14,00 Atelier – Cum să înțelegem mai bine muzica medievală (susținut de muzicienii grupului de muzică istorică Lupus Dacus)
15,00-17,00 Oaspeți în Tabăra Nomazilor – interacțiune cu războinicii stepei, viața acum o mie de ani – iurta mare a trupei LOSONCZY ISTVAN BARANTA
18,00 Muzica și arta războiului – Exerciții de antrenament cu arme medievale ale actorilor de la Peregrinii pe muzică istorică LIVE cu Lupus Dacus
19,00 Spectacolul Războinicilor Pustei – un show oferit de LOSONCZY ISTVAN BARANTA și Asociația SZENT LASZLO care va prezenta lupte cu bicele păstorești, fokoșul, săbiile, folosirea arcurilor tradiționale.
20,00 Concertul Menestrelilor Războinici – Peregrinii și Lupus Dacus (muzică autentică, instrumente inedite, dansuri istorice, teatru medieval, demonstrații de dans cu săbii de luptă și săbii de foc).

Ziua III – duminică, 3 septembrie2017
10,00 – 12,00 Dimineața în TABĂRA NOMAZILOR – Ateliere cu artiștii grupului de reconstituire istorică și păstrare a tradițiilor LOSONCZY ISTVAN BARANTA și cu invitații lor din Ungaria, asociația Sfântul Ladislau. Iurta nomazilor, amplasată în curtea bastionului va găzdui războinicii stepei, arme și instrumente muzicale, dar și o bucătărie care va găti pentru oaspeți deliciosul bogracs.
14,00-16,00 – Lecții interactive de istorie – cum s-au educat pentru viață luptătorii stepei – o prezentare interactivă de jocuri tradiționale pentru copii, îndeminare cu bice păstorești, învățare scriere pe răboj, exerciții de concentrare, coordonare, reflex.
16,00 Amurgul menestrelilor – concert de încheiere cu PEREGRINII și invitații lor
17,00 Adunarea taberelor, salve de tun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here