rosia-montana.2kmqjw5paf

După 8 ani, legea anti-cianură a ajuns în Camera Deputaților pentru vot final. Roșia Montană, Certej, Băița Crăciunești, Baia Mare, Rovina… În total 12 proiecte miniere aurifere cu cianuri ar urma să fie supuse aprobării pe teritoriul României în următorii ani. Utilizarea cianurii, fie prin cianurație sau flotație, este o tehnologie extrem de poluantă și contestată, care și-a dovedit limitele în nenumărate rânduri . Munții Apuseni s-ar putea transforma treptat în peisaj selenar.

Proiectul de lege, inițiat în 2007, a fost rapid ascuns în sertarele Parlamentului datorită presiunii companiilor miniere. Au fost necesari opt ani ca legea anti-cianură să fie repusă pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, dar de această dată Guvernul României cere respingerea ei.

Campania Salvați Roșia Montană, rețeaua Mining Watch România și paltforma de-clic.ro au lansat pe 25 septembrie, petiția  adresată Camerei Deputaților – CIANURA PE ORDINEA DE ZI: CERE DEPUTAȚILOR SĂ O INTERZICĂ! În doar trei zile de la lansare, aproape 2000 de persoane au semnat deja petiția.

De cele mai multe ori, exploatările miniere și cianura sunt strâns legate de corupție și decizii politice aleatorii peste tot în lume. Numeroase accidente miniere au loc în ciuda faptului că atât companiile, cât și politicienii, promit cele mai ‘bune tehnologii’ și proiecte ‘fără cusur’. Cetățenii din România cer ca această substanță chimică otrăvitoare să nu mai fie permisă în țara noastră, în comunități dens populate. Cianura are o toxicitate ridicată și poate duce rapid la moarte. O lingură de soluție de cianură de 2% va ucide o ființă umană și accidentele miniere recurente au demonstrat impactul devastator asupra naturii. “Împreună, cetățenii români au determinat Guvernul României în 2013 să-și anuleze planurile de distrugere a Roșiei Montane, dar noi comunități se confruntă cu aceleași pericole. Roșia Montană, Certej sau Baia Mare nu vor fi niciodată în siguranță fără interzicerea cianurii în minerit”, se arată în textul petiției.

(Sursa foto: www.cotidianul.ro)

Articolul precedentVIDEO:Început de an universitar pentru studenții de la USAMVB
Articolul următorFestivalul Baroc reînvie spiritul orașului de pe Bega

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.