Cinci sute de copii abuzaţi în primele nouă luni ale lui 2015

violenta copii

Cazuri șocante în Timiș! Cinci sute de copii au fost abuzaţi, în primele nouă luni ale acestui an. Statisticile aparțin Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş și relateză creșterea numărului copiilor abuzaţi sexual. Dacă anul trecut au fost abuzaţi zece copii, în primele nouă luni ale acestui an, numărul a ajuns la 13.

În perioada ianuarie – septembrie 2015, la nivelul DGASPC Timiș au fost înregistrate 704 sesizări de posibile situații de risc sau abuz asupra copiilor, dintre care 497 au fost confirmate.

În 112 cazuri s-a impus scoaterea copilului din familie și instituirea plasamentului în regim de urgență, fie la o familie, fie la un asistent maternal profesionist sau într-un centru de plasament. Astfel, în acest an, 27 de copii au fost abuzaţi fizic. Din cei 497 de copii abuzaţi în acest an în judeţul Timiş, 438 au fost neglijaţi, 27 abuzaţi fizic, 19 emoţional şi 13 sexual.

În ceea ce privește situația copiilor părăsiți în unități sanitare sau aflați în risc de părăsire în spitale și maternități, statistica primelor 9 luni ale anului în curs se prezintă astfel: 5 copii părăsiți în unități sanitare ; 55 cazuri sesizate cu risc de părăsire; 8 cazuri gravide cu risc de părăsire; 116 cazuri în care s-a intervenit și a fost menținut copilul în familie;  95 cazuri mame consiliate pentru înregistrarea nașterii copilului. “Numărul cazurilor copiilor părăsiți în spitale și maternități este în continuă scădere, comparativ cu anii precedenți, aceasta fiind rezultatul consilierii constante a femeilor și familiilor aflate în situații de risc și, totodată, a bunei colaborări pe care o avem cu unitățile sanitare din județ”, transmite conducerea DGASPC Timiș.

În cazul copiilor părăsiţi în maternităţi, se încearcă în primul rând integrarea în familia naturală sau în familia lărgită (la rude de până la gradul IV). Dacă acest lucru nu este posibil, copiii ajung în grija unor  familii de asistenţi maternali profesionişti sau în familii de plasament. În cazul copiilor bolnavi care necesită spitalizare, aceştia rămân în spital până la însănătoşire.

Serviciul de Prevenție și Intervenție în Urgență din cadrul DGASPC Timiș are scopul de a prelua, înregistra, verifica şi rezolva solicitările primite, pe orice cale, care vizează situații ale unor copii aflați în situație de risc, de a interveni, prin echipa mobilă a Telefonului Copilului, în situaţiile de urgenţă, precum și de a prelua, înregistra şi soluţiona cazurile copiilor părăsiţi/ aflaţi în risc de părăsire în maternităţi/ unităţi sanitare.

(Foto: arhivă)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here