Toamna a inspirat mulți poeți. S-au scris cântece și s-au făcut filme despre acest anotimp romantic, pentru că te îndeamnă să iubești din tot sufletul, să trăiești la maxim și să îți amintești, privind, pentru o secundă sau două, în urmă. Căci, nu-i așa?, toamna vine și cu puțină melancolie.

Iar pentru a te încărca pozitiv, ce poate fi mai potrivit decât o călătorie în locuri unde toamna este pictată în culori superbe și unde vei avea parte de tradiție, aer curat și multă voie bună. Chiar dacă zilele de concediu sunt numărate, măcar în weekend poți da o fugă să te recreezi, iar lunile septembrie și octombrie sunt excelente pentru escapade tomnatice.

Uite ce destinații arată minunat toamna

3. Rezervația Tinovul Mare, despre care pasionații de călătorii au scris că este chiar pădurea fermecată din basmele populare, nu are renumele pe care îl merită. Se află situată în Depresiunea Dornelor, iar frumusețea naturii de aici te lasă fără cuvinte.

 

Trebuie să știi că este o arie protejată, de interes național, cu o suprafață de aproximativ 680 de hectare și reprezintă cea mai mare rezervație naturală de turbă din România. Este situată la aproximativ 20 de kilometri de Vatra Dornei. În interiorul pădurii, un pod lung de lemn șerpuiește printre pini, mușchi, ferigă, merișoare și te face să crezi că ești parte dintr-o poveste. Și dacă tot ajungi aici, ar fi păcat să nu te abați puțin de la drum și să urmezi un traseu montan cu plecare din Vatra Dornei. Pentru începători, drumul prin pădure spre vârful Oușor (1639 m) oferă o priveliște minunată asupra orașului. Durează aproximativ 2 ore și jumătate (doar dus) și are cam 10 kilometri. Așadar, ai grijă să te încalți corespunzător și să iei cu tine un rucsac în care să pui o sticlă cu apă și alte lucruri necesare. Poți alege de aici câteva modele, care se potrivesc atât pentru drumeții, cât și pentru ieșirile urbane. După aproape 3 ore de mers, vei ajunge la poalele muntelui. Dacă te mai țin picioarele, poți urca. Dacă nu, mănâncă ceva sănătos la stâna care se află fix lângă drum. Doamna Silvia e gazdă acolo. Nu are pensiune, dar este obișnuită cu turiștii care îi cer urdă proaspătă, caș afumat, sau vestitul bulz.

2. Durău este o stațiune prea puțin mediatizată pentru cât este de frumoasă. Aici, toamna arată ca un tablou pictat de un adevărat maestru.

Localitatea este situată la 800 de metri altitudine, la poalele masivului Ceahlău, în județul Neamț. Aici se află și Mănăstirea Durău, ce păstrează pe zidurile sale o adevărată capodoperă, o pictură a lui Nicolae Tonitza. Dacă ești pasionat de munte, poți urca până pe vârful Toaca, unde vei avea parte de o priveliște care îți va „tăia” respirația. Drumeția va dura cam 5 ore, dar merită să vezi de sus culmile munților Hășmaș, Călimani, Stânișoarei, dar și lacul Bicaz, ce pare nesfârșit printre pădurile pictate în culori de toamnă.

1. Stânceni este o comună din județul Mureș, unde vei găsi păduri care creează peisaje superbe. Și bineînțeles, stânci. Este un loc care oferă mult aer curat și liniște.

Dacă ajungi aici, nu o să te mai saturi de străbătut cărările de prin păduri și o să te reîntorci ori de câte ori vei avea ocazia. Dacă nu ai auzit de această localitate, sigur știi de apa minerală cu același nume, care izvorăște din munții Călimani, pe care îi poți zări în drumeții alături de Munții Gurghiu, cu înlănțuirea conurilor vulcanice. Iar defileul Deda – Toplița, cu siguranță te va impresiona datorită frumuseții naturii și a bogăției vegetației. Este o arie naturală protejată și cuprinde, pe lângă Stânceni și comunele: Lunca Bradului, Răstolița și Deda.

Așadar, în această toamnă vizitează-ți țara, amintește-ți de România frumoasă și bate-i cărările la pas. Vei avea parte de peisaje magnifice, de oameni buni și de tradiție. Sau spus la obiect: de adevărata Românie!

sursa foto: shutterstock.com, ovidiulazar.blogspot.com, blogulmeudecălător.ro

Articolul precedentCum să organizezi cea mai reușită vacanță
Articolul următorDoi morți în urma unui cumplit accident dintre un microbuz și un tir! Alte două victime sunt în stare gravă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.