CJ Timiș încearcă accesarea europeană a cinci milioane de euro pentru finalizarea lucrărilor la Castelul Huniade

Reabilitarea Castelului Huniade ar putea fi finalizată până în decembrie. Unul dintre cele mai vechi monumente istorice din Timişoara, Muzeul Naţional al Banatului, este închis pentru vizitatori de un deceniu. Autorităţile judeţene susțin că întreaga lucrare este executată în proporţie de 90%.

Primul proiect care a început în anul 2006 şi viza consolidarea clădirii nu este nici acum finalizat. Lucrările vizează în primul rând clădirea care găzduieşte Secţia de Istorie, Secţia de Arheologie şi Secţia de Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Banatului, care se afla în stare avansată de degradare.

roxana iliescu

Conducerea CJ Timiș vrea să implementeze un proiect european pentru a atrage noi fonduri, cinci milioane de euro, pentru Muzeul Banatului. Potrivit vicepreședintelui CJ, Roxana Iliescu, proiectul ar urma să fie depus până în 25 noiembrie. Banii sunt necesari pentru reabilitarea aripii de nord-vest a clădirii. “Am avea posibilitatea de a depune un proiect pentru a accesa aceşti bani. A mai fost semnat un contract de finanţare care a avut acelaşi obiectiv, Castelul Huniade, dar cu o valoare mult mai mare, care nu a reuşit să fie implementat. Conform ultimului act adiţional pe care noi l-am semnat la contractul pe care îl avem cu constructorul de la Casetelul Huniade, termenul limită de finanţare a lucrărilor este 17 decembrie 2016. Am demarat toate procedurile necesare, dar am un mare semn de întrebare după analiza pe care am făcut-o vizavi de capacitatea de a depune proiectul în acest an. Semnul de întrebare este raportat pe deoparte la expertiza tehnică şi mai am în vedere un lucru, şi anume  care va fi situaţia în momentul în care se va trage linie, şi anume dacă ceea ce avem în documente va corescupunde cu ceea ce s-a efectuat defapt, atunci şansele noastre sunt mari. Nu s-au depus proiecte, dar până la 25 noiembrie cât este termenul limită, pot fi depuse şi accesaţi aceşti bani”, susține vicepreşedintele CJ Timiș, Roxana Iliescu.

În plus, vicepreședintele CJ Timiș spune că fără finalizarea lucrărilor de consolidare, cererea de finanțare  nu poate fi depusă, întrucât situația din documente trebuie să corespundă cu cea din teren.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here