CNTEE Transelectrica SA – Universitatea Politehnica Timișoara, un parteneriat de succes

Universitatea Politehnica Timișoara a fost vizitată vineri, 31 martie 2023, de conducerea Companiei Naționale de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA, în cadrul unui eveniment ce marchează, pe de o parte, rolul CNTEE Transelectrica SA și a partenerilor săi în dezvoltarea învățământului electroenergetic timișorean, iar pe de altă parte, inaugurarea a trei laboratoare din cadrul Facultății de Inginerie Electrică și Energetică din cadrul UPT, cu sprijinul Transelectrica SA.

​Evenimentul a început în Sala Senatului Universității Politehnica Timișoara, cuvântul de bun venit fiind adresat de rectorul UPT, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, care a subliniat rolul Politehnicii în dezvoltarea modernă a Timișoarei, în special prin parteneriatul cu mediul economic local stabilit încă de la înființare, precizând că și în prezent UPT acordă o atenție deosebită parteneriatelor încheiate cu marile companii, în beneficiul ambelor părți. Din acest punct de vedere, se poate spune că Universitatea Politehnica Timișoara are, probabil, cea mai bună colaborare cu mediul privat dintre toate universitățile din România.

​Gabriel Andronache, preşedinte al Directoratului Transelectrica, a adresat salutul său reprezentanților Universității Politehnica Timișoara care, de-a lungul timpului, a dat o serie de absolvenți valoroși ce au ajuns și la Transelectrica, susținând că este nevoie în continuare de sprijinul mediului academic pentru punerea în practică a strategiei naționale în domeniu, oferind însă și asigurări în ceea ce privește sprijinul pe care compania îl acordă universităților.
​În cadrul reuniunii, la care au participat reprezentanți ai Universității Politehnica Tmișoara, CNTEE Transelectrica SA, SC Smart SA, Dispeceratului Energetic Naţional, Siemens Energy Romania, ALSTR (Asociația de Lucru sub Tensiune din România) și ai Comitetului Național Român CIGRE, au mai luat cuvântul conf.univ.dr.ing. Ciprian Şorândaru, decanul Facultăţii de Inginerie Electrică şi Energetică, conf.univ.dr.ing. Florin Molnar, directorul Departamentului de Electroenergetică, dr.ing. Petru Ehegartner, manager Sucursala Teritorială de Transport Timișoara, dr.ing. Petru Rușeț, director Siemens Energy România, dr.ing. Traian Făgărășan, din partea SMART SA, ing. Virgiliu Ivan, directorul Dispeceratului Energetic Naţional, ing. Marius Oltean, secretar ALSTR, dr.ing. Ciprian Diaconu, președintele Comitetului Național Român CIGRE.

Temele de discuție au fost legate de tranziția energetică și provocările legate de aceasta, noile tehnologii apărute, strategia de dezvoltare în domeniul energetic, energia regenerabilă, nevoia de absolvenți bine pregătiți pentru a face față noilor tehnologii, piața europeană de energie, integrarea centralelor regenerabile, creșterea capacității transfrontaliere de export a energiei, toate acestea subliniind necesitatea cooperării tot mai strânse între mediul academic și mediul economic.

De altfel, în ceea ce privește parteneriatul între Universitatea Politehnica Timișoara și CNTEE Transelectrica SA, acesta s-a materializat și până în prezent prin:
• Burse pentru studenţi (CNTEE Transelectrica SA oferă anual burse de studii unor studenţi din cadrul Facultăţii de Inginerie Electrică şi Energetică în baza unui contract care prevede ca după finalizarea studiilor absolvenţii ce au beneficiat de bursă să lucreze minim 3 ani în Transelectrica);
• Practică derulată de studenţi in anii de studii 1, 2 şi 3 în staţii de transformare din zona Timişoara şi Sibiu;
• Vizite de studii in diverse locaţii ale Transelectrica (de ex. staţii de transformare recent retehnologizate);
• Contracte de cercetare derulate între UPT şi Transelectrica;
• Sponsorizări pentru modernizarea unor laboratoare ale universităţii sau pentru derularea unor evenimente (conferinţe, mese rotunde);
• Premii oferite (prin sponsorizare) celor mai buni studenţi ai facultăţii cu ocazia festivităţii de deschidere a noului an universitar;
• Participări la conferinţe sub egida CNR CIGRE;
• Transelectrica participa periodic la evenimente organizate sub egida UPT;
• Prelegeri susținute în UPT de către specialiști din Transelectrica;
• Doctorate susținute în UPT pentru specialiști din cadrul Transelectrica;
• Zeci de contracte de cercetare derulate în parteneriat;
• Cursuri postuniversitare și de perfecționare.
​Pentru întreaga colaborare, conducerea CNTEE Transelectrica a acordat plachete de onoare rectorului Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, precum și conf.univ.dr.ing. Ciprian Şorândaru, decanul Facultăţii de Inginerie Electrică și Energetică, prof.univ.dr.ing. Doru Vătău, directorul Oficiului de Coordonare a Practicii Studenţilor din UPT și conf.univ.dr.ing. Florin Molnar, directorul Departamentului de Electroenergetică.
​Reuniunea a fost urmată de o vizită la cele trei laboratoare renovate recent cu sprijinul financiar (peste 70.000 de euro) al CNTEE Transelectrica:
• Laboratorul de Materiale Electrotehnice
• Laboratorul de Instalații Electrice de Joasă Tensiune
• Laboratorul de Aparate Electrice de Joasă Tensiune

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.