Cod galben și portocaliu în Banat! Val de căldură dublat de ploi și vijelii

Meteorologii au actualizat, miercuri, avertizările de caniculă, dar au emis și noi atenționări cod galben și portocaliu pentru ploi și vijelii în 26 de județe. Capitala și 7 județe vor fi în această săptămână sub avertizare cod portocaliu de caniculă, cu temperaturi maxime între 38 și 40 de grade.

Prima avertizare cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat va fi în vigoare în intervalul 28 – 31 iulie. Meteorologii spun că valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În regiunile vestice, sudice și local în restul țării va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 34 și 39 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

De asemenea, din 29 și până în 31 iulie vor fi sub cod portocaliu de caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat Capitala și șapte județe: Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Caraș – Severin (sudul județului).

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis și o avertizare Cod portocaliu de vijelii puternice şi grindină valabilă pe parcursul zilei de miercuri în judeţele Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Suceava, Neamţ, Bacău, Botoşani, Iaşi şi Vaslui.

În zonele menţionate vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată, vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 70 – 80 km/h, frecvente descărcări electrice şi grindină. Pe alocuri aversele vor fi torenţiale, iar cantităţile de apă vor depăşi izolat 25 – 30 litri/mp.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.