Cosmonautul Dumitru Prunariu, cetăţean de onoare al judeţului Timiş

Primul cosmonaut român, Dumitru Prunariu, va primi titlul de Cetăţean de Onoare al judeţului Timiş. Consilierii județeni au aprobat un proiect de hotărâre ce prevede ca Dumitru Prunariu să primească această distincţie.

Evenimentul va avea loc mâine la ora 10, la muzeul Traian Vuia, în cadrul Simpozionului Traian Vuia. Colanul, diploma și placheta vor fi înmânate de președintele Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin.

Pionier al aviației mondiale. Titlul de “Cetățean de onoare al județului Timiș” i-a fost conferit lui Dumitru-Dorin Prunariu prin Hotărârea Consiliului Județean Timiș nr. 104/2015. “Este un om din județul Timiș. A dus faima României în ceea ce înseamnă aviația. Suntem în discuții pentru o casă memorială Dumitru Prunariu la Groși. În situația dată, îl considerăm unul dintre marile personalități ale județului Timiș”, spune președintele CJ Timiș, Titu Bojn.

Dumitru Prunariu este singurul român care a zburat în spaţiul cosmic, la 14 mai 1981. A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spaţial “Intercosmos” şi a petrecut în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute. A fost pe rând ofiţer inginer în cadrul Comandamentului Aviaţiei Militare, şef al Aviaţiei Civile Române, preşedinte al Agenţiei Spaţiale Române, ambasador al României în Federaţia Rusă, preşedintele Consiliului de nemilitarizare a spaţiului cosmic din cadrul ONU, iar în prezent are gradul de general-maior în rezervă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here