Crăciunul în Australia, la peste 30 de grade. Interviu cu o bănățeancă stabilită în Melbourne

Crăciunul australian atrage mulți turiști din emisfera Nordică dornici să afle cum e să serbezi Nașterea Domnului la peste 30 de grade. Mesele de Crăciun se întind pe plajă, iar Moș Crăciun sosește pe placa de surf sau cu barca salvamarilor.

Despre tradițiile și obiceiurile din Australia ne povestește Ramona Martinovici, o bănățeancă stabilită de foarte mulți ani în Melbourne. Aventura ei a început în 2003. Atunci s-a decis să părăsească țara natală pentru un viitor mai bun. Era asistentă medicală în localitatea cărășană Oțelu Roșu și avea un soț și un copil. Își dorea o viață frumoasă alături de familie, însă în Australia.“Australia fiind atât de multiculturală, fiecare comunitate își aduce tradițiile ei, cu specificul bucătăriei lor tradiționale. Majoritatea sărbătoresc ca eveniment principal de reuniune prânzul de Crăciun, dar în unele familii/ comunități se sărbătorește cina din Ajunul Crăciunului (cei din America de Sud, în particular).Ce este comun în mai toate familiile este <<the Barbie>> (barbecue) în are liber. Familiile, grupuri de prieteni sărbătoresc împreună și se joacă Cricket, fotbal (soccer), fotbal australian, tenis sau înnoată. Mulți australieni merg la petreceri organizate de diferite restaurante, comunități (de exemplu românii din Melbourne vor avea Balul Crăciunului în 26 decembrie, cu cântăreți de muzică populară din România)”, spune Ramona Martinovici.

În Melbourne în Ajunul Crāciunului în fiecare an este un spectacol de colinde în aer liber, unde vin vedete de muzică din întreaga Australie și se strâng fonduri în scopuri caritabile.“Majoritatea creștinilor merg la biserică în Ajunul Crăciunului și în ziua de Crăciun, iar mai toate bisericile organizează un spectacol de colinde. La noi fiind vară, însă și considerând că  e vacanța mare și foarte mulți dintre noi suntem în concediu, foarte multe familii pleacă în concediu pe perioade variate: de la o săptămână până la două luni (n.r – copiii au vacanță din prima, a doua sau a treia săptămână a lunii decembrie până la sfârșitul lunii ianuarie).Cum Australia este înconjurată de apă, sunt foarte multe case de vacanță pe coastă, ce se pot închiria pe întreaga vară. Multe familii însă preferă să meargă cu caravana (foarte popular si mult mai ieftin) sau cu corturile. Locurile pentru caravană se rezervă de obicei cu un an înainte”, mai spune Ramona.

În localitățile de pe coasta Australiei, în această perioadă de vacanță este foarte comun să vezi oamenii pe stradă mergând desculți, în costume de baie și cu placa de surfing. Este o atmosferă lejeră, relaxantă.

Mâncarea specifică de Crăciun: fructe de mare, jambon cu sos de miere și muștar, curcan umplut, plăcinte, Christmas pudding with custard, pavlova, eggnog (o băutură făcută din ouă, bourbon, lapte).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here