Cresc costurile curentului electric de la 1 ianuarie 2021! Tu ce fel de becuri folosești?

Ca urmare a liberalizării totale a pieței de electricitate începând de la 1 ianuarie 2021, Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a decis o nouă majorare a prețurilor energiei electrice. În funcție de regiune, costurile ar putea ajunge și cu 29% mai mari decât cele ale lunii decembrie a anului 2020. Cu alte cuvinte, prețurile consumului de curent electric nu vor mai fi reglementate, iar românii care nu își vor schimba contractul cu furnizorul vor fi nevoiți să suporte costuri mai mari.

Există însă două soluții prin care poți evita acest lucru, iar cel mai recomandat este să le pui cât mai repede în aplicare pe ambele. Fie iei legătura cu furnizorul tău de curent electric pentru a încheia un nou contract pe piața reglementată, lucru pe care îl poți face până pe 31 martie 2021, fie apelezi la electrocasnice și surse de iluminat cu un consum redus de energie.

Dacă încă folosești becuri incandescente, iată cu ce le poți înlocui pentru a reduce costurile de energie electrică!

1. Becuri fluorescente compacte (CFL)

În funcție de model, becurile CFL folosesc de la 75% și până la 90% mai puțină energie decât cele incandescente clasice. Acest lucru se datorează faptului că nu emană o cantitate foarte mare de căldură. Spre deosebire de ele, sursele de iluminat incandescente folosesc aproximativ 90% din energie în emanarea căldurii, în timp ce doar 10% este utilizată în producerea luminii.

De asemenea, durata de viață a unui CFL variază între 10.000 și 15.000 ore, deci este de aproximativ 10 ori mai mare decât cea a unui bec incandescent. Cu toate acestea, merită amintit că sursele de iluminat de tip CFL conțin mercur, deși în cantități exponențial mai mici decât analoagele lor incandescente (aproximativ 4/5 mg pe bec). Trebuie, deci, să le depozitezi cu mare atenție, atât înainte, cât și după ce le folosești, pentru a evita spargerea acestora și riscul de inhalare a mercurului.

2. Becuri LED

O variantă eficientă din punctul de vedere al consumului de energie este reprezentată și de LED-uri. Emanând mai puțină căldură atât față de sursele de lumină incandescente, cât și față de cele CFL, becurile cu LED sunt considerate, în prezent, cea mai eficientă modalitate de iluminare a spațiului. Durata de viață a unui astfel de bec este de aproximativ 50.000 de ore, deci de 50 de ori mai lungă decât a becului incandescent și de 5 ori mai lungă decât a unui CFL.

De asemenea, un bec LED nu conține mercur. Acest lucru nu numai că le garantează siguranța folosirii, ci și facilitează depozitarea acestora după uz. Pentru că nu sunt considerate elemente periculoase pentru om sau pentru mediu, te poți debarasa de ele în mod normal, fără a le depozita în spații special amenajate.

3. Becurile cu halogen

Deși nu sunt la fel de eficiente precum LED-urile sau sursele de iluminat CFL, becurile cu halogen reprezintă și ele o variantă prin care le poți înlocui pe cele incandescente. Dacă te-ai întrebat vreodată cum să folosești corect iluminatul în casa ta, ar trebui să știi că un bec cu halogen produce o lumină de o temperatură similară cu cea a luminii naturale, deci sunt ideale pentru sănătatea ochilor tăi. Acest lucru se datorează faptului că un astfel de bec se folosește de un gaz halogen, în locul gazului de argon utilizat în fabricarea becurilor incandescente.

De asemenea, un bec cu halogen are o durată de viață de 2500 de ore, exponențial mai mică decât cea a unui CFL sau LED, dar dublă față de cea a unui bec cu incandescență. Din punctul de vedere al consumului, apelând la o astfel de sursă de iluminat poți economisi de la 10 și până la 20% mai multă energie decât în cazul unui bec incandescent.

Dacă îți dorești să nu mai plătești sume considerabile furnizorului de energie electrică în fiecare lună, schimbarea surselor de iluminat este unul dintre principalele lucruri pe care trebuie să le faci. Gândește-te la variantele pe care le ai la dispoziție și hotărăște-te care se pliază cel mai bine pe nevoile tale. Cu siguranță vei observa o diferență atunci când vor veni facturile!

Sursă foto: Shutterstock.com.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here