AUR a organizat miercuri o dezbatere cu tema “Păstrarea identității naționale a românilor din Diaspora: rolul Ambasadelor, Consulatelor, Institutelor Culturale și provocărilor actuale”.

Pentru AUR, diaspora are un rol aparte. Cetățenii români constituie interesul partidului, oriunde s-ar afla, atât între frontierele țării, cât și dincolo de acestea.

„AUR a întreprins numeroase vizite în: Republica Moldova, Serbia, Albania, Ucraina, Italia, dar și alte state. Am cunoscut mii de români din diaspora și comunitățile istorice, cu care am avut șansa să discutăm direct. Românii din diaspora sunt o resursă umană extraordinară. Pe noi, cei din AUR, ne interesează, pe de-o parte, să creem condiţiile necesare întoarcerii unora dintre ei, a celor care doresc, acasă şi, pe de altă parte, să-i ajutăm pe cei care au ales să trăiască pe mai departe în alte state să îşi păstreze identitatea, să transmită mai departe limba, tradiţiile, obiceiurile, istoria noastră, să-şi crească copiii într-un cult de dragoste pentru România, de înţelegere a României, aşa cum este ea”, spune Cristian Bogeanu.

Se estimează că peste 6.000.000 de români sunt plecați din propria țară și încearcă să își câștige existența dincolo de frontierele României.

„Ambasadele, Consulatele și Institutele Culturale sunt, cu mici excepții, văduvite de profesionalismul pe care îl dorim la vârful acestor instituții. Gestiunea slabă a realizării actelor, carențele mari în programări, în felul cum funcționează aceste instituții îndepărtează românii care trăiesc peste hotare de țara mamă. Pierdem definitiv copii de români care se nasc din părinți români peste hotare pentru că aceștia nu le pot face ușor certificat de naștere.

În programul de guvernare AUR anunțăm clar că protejăm și promovăm interesele comunităților românești istorice și ale românilor din Diaspora. Este necesar un recensământ general național în toate țările în care trăiesc români. Trebuie să restabilim legătura României cu cetățenii săi, oriunde locuiesc ei, milioane de etnici romani meritand sa le recunoscuta apartenenta la natiunea romana”, a mai spus Bogeanu.

Articolul precedentSă înceapă construcţia! S-a semnat autorizația de construire pentru noul stadion Lego din Calea Buziașului
Articolul următorNici nu s-a deschis magazinul şi „hoţul zilei” a făcut prăpăd. Nu s-a bucurat însă mult de… libertate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.