Odată cu înaintarea în vârstă, ne putem confrunta cu o serie de situații medicale care pot genera iniţial disconfort, iar netratate, având potenţial de a produce complicaţii severe.
Expunerea la un anumit tip de activităţi fizice şi postura greşită a corpului, contribuie şi acestea la instalarea unor afecţiuni a căror simptomatologie se manifestă prin dureri şi disfuncţionalităţi.
Probleme manifestate la nivelul palmei
Nu puţine sunt situaţiile în care resimţim la nivelul palmelor amorţeală, furnicături, senzaţii de arsură, durere sau lipsa forţei. Aceste simptome se pot localiza la nivelul degetelor, însă durerea se poate resimţi şi la nivelul antebraţului.
Dacă începi să te confrunţi cu astfel de simptome, dacă noaptea te trezeşti din cauza durerilor şi amorţelilor, dacă nu mai ai putere în palme pentru a-ţi îndeplini cu uşurinţă activităţile uzuale, este posibil să te confrunţi cu sindromul de tunel carpian, iar un control medical este obligatoriu.
Tunelul carpian
Tunelul carpian este reprezentat de pasajul îngust localizat între palmă şi încheietură, locul unde sunt adăpostite nervul median şi tendoanele flexoare care permit flexibilitatea degetelor.
Atunci când ţesutul care înconjoară tendoanele se inflamează şi se umflă, exercitând presiune asupra nervului median, apar simptomele specifice, respectiv amorţeli la nivelul degetelor, dureri şi rigiditate. Cauza constă în incapacitatea funcţionării tendoanelor şi a ligamentului transvers carpian.
Diagnosticarea rapidă permite luarea celor mai bune măsuri. În cazurile severe în care tratamentul medicamentos nu dă rezultate, cea mai eficientă soluţie este reprezentată de efectuarea endoscopiei ULTRA Minim Invazivă, implicând folosirea unui bisturiu special pentru divizarea ligamentului transversal carpian, introdus printr-o incizie de doar 1 centimetru. Este o procedură bine tolerată, recuperarea este rapidă, iar cicatricea va rămâne foarte mică.
Durerile de gât şi braţe
Dacă te confrunţi frecvent cu dureri de scurtă durată sau prelungite, localizate la nivelul gâtului, braţelor, spatelui sau picioarelor, este recomandat să faci o vizită la medic, acestea fiind simptomele specifice atunci când se produce o hernie de disc.
Toate aceste simptome sunt generate de degradarea discurilor situate între vertebre. Hernia de disc poate fi cervicală, toracală sau lombară, iar diagnosticarea ei presupune trei paşi. Medicul ia în calcul istoricul pacientului, efectuează un examen fizic, căruia îi adaugă un studiu imagistic.
Pe baza rezultatelor obţinute, se stabileşte o schemă de tratament, se aplică fizioterapia şi se impun modificări la nivelul activităţilor şi a posturii corpului. Dacă acestea nu dau rezultate, medicul recomandă infiltraţii sub ghidaj CT, prin care substanţele medicamentoase sunt plasate direct în locul afectat.