Daniel Dorobanțu și Petre Ionuțescu vor lansa albumul ”Cartea de Piatră”!

Pe 23 noiembrie, la ora 19:00, la Biserica Millennium din Piața Romanilor, nr. 6 (Piața Traian), Daniel Dorobanțu și Petre Ionuțescu vor lansa albumul ”Cartea de Piatră”. Evenimentul are loc în cadrul Timișoara Jazz Festival.

Discul „Cartea de Piatră”, produs cu suportul Fundației Culturale Jazz Banat, a fost înregistrat live, în timpul unui concert susținut de către cei doi artiști în incinta Mănăstirii Sfânta Maria din Radna, aflându-se, din punct de vedere stilistic, la intersecția dintre jazz, ambient și modern clasical.

Albumul a fost deja selectat în topul The Best New Ambient on Bandcamp al lunii octombrie (n.r. Bandcamp este cel mai mare web site pentru artiști independenți din lume). Topul este realizat lunar de celebrul jurnalist muzical Aurora Mitchell (Dazed, Dummy Mag, Financial Times), care selectează și recomandă cele mai bune compoziții din spectrul muzicii ambiental lansate recent. Recenzia sa laudă talentul de trompetist a lui Petre, sunetele electronice ale lui Daniel și echilibrul dintre acestea.

”Cartea de Piatră” reprezintă un exemplu de storytelling muzical, ce invită la reflexie și are darul de a liniști și inspira. Muzica de pe disc creează o atmosferă înălțătoare, care ghidează ascultătorul într-o călătorie interioară, urmând un drum lin, lipsit de primejdii. Deși albumul e alcătuit din numeroase compoziții spontane, o parte din piese își găsesc inspirația în muzica sacră europeană: Hildegard von Bingen și Giovanni Pierluigi da Palestrina. Direcția de electronic și ambiental este specifică lui Daniel Dorobanțu, care a acoperit zona de sound design și visuals, iar influențele jazz îi aparțin lui Petre Ionuțescu, care, de această dată a performat la trompetă, dar și clape. Echilibrul între cei doi artiști, cât și simbioza muzicală își au originile într-o prietenie și o colaborare fructificate timp de mulți ani, cei doi făcând parte din grupul de artă sincretică Thy Veils.

În perioada următoare urmează a fi lansată și varianta videografică a materialului, un mixt între cadre cinematografice și video art, specifice lui Daniel Dorobanțu, privit de această dată din perspectiva de artist vizual.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here