Masă rotundă organizată de CCIAT, pe tema oportunităților pentru învățământul dual și profesional

Oportunități pentru învățământul dual și profesional în anul școlar 2019-2020.

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș au organizat astăzi o masă rotundă privind oferta educațională pentru învățământul dual și profesional din Județul Timiș în anul școlar 2019-2020.

Evenimentul a cuprins trei paneluri:

Sesiune de informare a operatorilor economici privind organizarea, desfășurarea și calendarul admiterii în învățământul profesional de stat și în învățământul dual pentru anul școlar 2019-2020, conform Ordinului nr. 5402 al Ministrului Educației Naționale din 01.11.2018;

Centralizarea necesarului de elevi calificați în meserii/ profesii deficitare pe piața muncii și centralizarea, din partea operatorilor economici;

Propuneri privind locurile în învățământul dual și în învățământul profesional.

Solicitările de școlarizare în învățământul profesional pentru anul școlar 2019-2020 ale operatorilor economici vor fi înaintate unităților de învățământ partenere, iar cele pentru învățământul dual vor fi înaintate către CNDIPT București. Termen limită de depunere a solicitării: 22 noiembrie 2018.

”Ne bucurăm să fim alături de ISJ cu o temă foarte importantă pentru mediul de afaceri. Operatorii economici se îndreaptă cu producția în alte zone ale țării sau chiar în afara hotarelor din cauza crizei forței de muncă. Noi avem pe agenda prioritară acest lucru, soluțiile pentru criza forței de muncă și azi e deosebit de important faptul că operatorii economici vor fi alături de ISJ să își prezinte necesarul de forță de muncă. Nu se oprește aici rolul nostru. Dacă până în 23 noiembrie vor fi predate către minister situațiile, apoi urmează partea grea. În momentul în care știm că avem nevoie de clase de sudori, brutari, ospatari, acolo apare impactul cu părinții și elevii. Noi trebuie să ne implicăm. Cu siguranță efortul este mare, cea mai grea parte din acest întreg este convingerea părinților și a elevilor să se îndrepte spre învățământul profesional dual. Noi ne-am propus, împreună cu ISJ, să mergem în județ, să stăm de vorbă cu primarul, cu clasele a VIII-a”, spune Florica Chiriță, președinte executiv al CCIAT.

Mulțumim pentru efortul pe care CCIAT îl depune pentru a ne fi alături în rezolvarea unei probleme atât de importante în județul Timiș. Ne confruntăm cu toții cu acest lucru. Nu reușim așa cum ne-am dori să îi îndrumăm pe copii spre învățământul dual. Nu avem decât să așteptăm să creștem acest sistem. Anul acesta avem 9 clase de învățământ dual la nivelul județului Timiș. Este mai puțin decât noi am fi preconizat sau ne-am fi dorit să realizam. Este foarte greu sa îi convingem pe absolvenții de clasa a VIII-a să opteze pentru învățământul profesional. Copilul din mediul rural, indiferent că este sau nu de nivel liceal, nu face altceva decât să se orienteze spre liceu. I se pare ca e mult mai bună oportunitatea, fără să se gândească că poate nu sunt pregătiți pentru acest nivel. Ar fi mult mai util să îi îndreptăm spre învățământul profesional sau învățământul profesional dual. Ne gândim să schimbăm ceva în proiectul planului de școlarizare pe 2019, ca să putem crește profilul tehnologic”, a spus Aura Danielescu, inspector școlar general al ISJ Timiș.

Evenimentul se desfășoară în contextul preocupărilor constante ale CCIA Timiș de găsire a unor soluții viabile la criza locală a forței de muncă, de identificare a unor modalități concrete de acoperire a deficitului de personal, inclusiv prin susținerea și promovarea cu prioritate a învățământului profesional în sistem dual.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.