De ce trebuie oamenii să învețe să economisească – Pericole și soluții pentru problemele financiare

Ultima perioadă a fost una neagră pentru foarte multe persoane. Este de înțeles de ce acum, mai mult decât în orice altă perioadă, românii au probleme financiare. Deși lucrurile vor reveni ușor-ușor la normal, nu scăpa din vedere una din lecțiile importante pe care ar fi trebuit să le înveți din aceste timpuri: importanța economisirii. Există mereu posibilitatea unor situații în care să ai nevoie urgentă de bani, însă există și soluții pentru acestea. Citește acest articol pentru a afla mai multe despre acest subiect.

Pericolele la care te poți expune dacă nu faci economii

 

  • Facturi și rate restante 

 

Toate utilitățile și creditele pe care le-ai făcut trebuie plătite la data scadentă. Această obligativitate, dacă este încălcată prin întârzieri, duce la penalizări, ceea ce înseamnă că va trebui să plătești din ce în ce mai mult. De asemenea, serviciile pentru care ai optat pot fi sistate, cum ar fi curentul electric, internetul și așa mai departe, până la achitarea datoriei.

În ceea ce privește situația ratelor, nici aici nu este mai roz, pentru că și în caz se vor percepe penalizări. În plus, în unele cazuri, depinzând de tipul de credit, se pot lua și alte măsuri, chiar mai grave. De exemplu, pentru unul de tip imobiliar, ți se poate retrage locuința, astfel încât instituția să își recupereze banii prin vânzarea ei sau alte modalități impuse.

Acum câteva luni, având în vedere situația de criză, s-a adoptat un OUG prin care s-au amânat plățile ratelor la cerere. Îmbucurător pentru moment, însă nu uita că va trebui să achiți după perioada convenită. Așadar, ar trebui să strângi bani pentru stingerea acestei datorii cât de rapid posibil.

Este adevărat, în aceste cazuri, poți depăși termenul de plată o anumită perioadă de timp, însă nu până la nesfârșit, ci în condițiile convenite. Important este să încerci să nu ajungi în această situație.

 

  • Probleme personale urgente

 

Din păcate, neprevăzutul se poate întâmpla oricând. Problemele de sănătate, reparațiile necesare automobilului și chiar venirea pe lume a unui copil înseamnă cheltuieli destul de mari, fiind posibil să existe și alte sume pe care va trebui să le plătești în plus, față de ceea ce ți-ai calculat inițial. Fiind greu de presupus cât anume ar trebui să salvezi în pușculiță, încearcă să economisești cât de mulți poți și de fiecare dată când ai posibilitatea.

Soluții pentru problemele financiare

 

  • Economisire – mereu și oricât

 

Bineînțeles, cel mai bun mod prin care te poți asigura că ai bani de rezervă pentru orice situație este să încerci să pui bani deoparte. Economiile se fac treptat. Da, poate fi greu să faci acest lucru, mai ales dacă situația nu îți permite, însă chiar și câțiva lei puși în pușculiță este un câștig. Cele mai „serioase” sume de acest fel se fac pe parcursul unor ani întregi, însă dacă vei avea nevoie de mai mult decât ai strâns deja, te poți orienta către alte soluții.

 

  • Credit la IFN 

 

Principala sursă de venit pe care oamenii se bazează este salariul, până la pensie. Însă există momente în care ai nevoie de bani în plus până când vei fi plătit pentru munca depusă. 

Ce poți face pentru a rezolva această problemă? Un credit până la salariu ar putea fi cea mai bună soluție, mai ales dacă te orientezi către o instituție financiară nebancară. Acest lucru vine cu multe beneficii, printre care: scapi de cozile interminabile, nu ai nevoie de zeci de documente, cerințele sunt minime, banii îți sunt virați rapid, totul se poate rezolva în online.

  • Împrumuturi de la prieteni/rude

Este adevărat, și acest lucru este posibil, însă este foarte posibil să nu faci rost decât de o parte mică din suma de care ai nevoie, așa că este o variantă mai bună, în general, pentru situațiile în care îți sunt necesari puțini bani.

  • Împrumuturile de la bănci

Acest lucru este mult mai greu de făcut, mai ales dacă ai deja datorii aici. Procesul este unul destul de anevoios și lung, iar dacă ai deja credite, te poți aștepta deja la un refuz. Este o soluție, însă, dacă poți avea răbdare, dacă știi că vei aștepta banii și nu te încurcă acest lucru și dacă nu ai alte datorii active.

Așadar, deși există probleme financiare, nu trebuie să te panichezi. Încearcă să găsești cea mai bună variantă și să pui întotdeauna cheltuielile obligatorii înaintea satisfacerii unor dorințe care nu sunt urgente.

 

Sursă foto: shutterstock.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here