Poliţiştii timişeni sărbătoresc 195 de ani de la înfiinţarea Poliţiei Române. Azi, 22 martie, la sediul inspectoratului, a fost organizată ZIUA PORŢILOR DESCHISE, toţi vizitatorii putând admira de aproape dotarea şi tehnica poliţiştilor, precum şi demonstraţiile de luptă,  intervenţie şi  dresaj canin.

La data de 25 martie, Poliţia Română aniversează 195 de ani de atestare documentară. A devenit deja o tradiţie ca, în contextul aniversării Zilei Poliţiei Române, oamenii legii să se afle alături de cetăţeni pentru a sărbători.

Astfel, azi, 22 martie, la sediul inspectoratului, a fost organizată ZIUA PORȚILOR DESCHISE, eveniment în cadrul căruia au fost prezentate mijloacele şi metodele folosite de poliţişti în activităţile specifice.

Începând cu ora 10, persoanele care ne-au fost alături au asistat la programul oferit de poliţişti: prezentarea unor elemente de tehnică şi dotare (scutere, motociclete, autoturisme şi autoutilitare, armament, etc.); executarea unor demonstraţii de dresaj şi intervenţie de către conductori şi câinii din dotare; executarea unor demonstraţii de luptă şi intervenţie de către luptătorii Serviciului Pentru Acţiuni Speciale.

În următoarele zile, va fi organizată festivitatea de premiere a poliţiştilor care s-au evidenţiat prin rezultate deosebite în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu şi a celor care au câştigat competiţiile sportive organizate în cursul acestei săptămâni.

Răsfoind filele istoriei Poliţiei Române, aflăm că, alegerea datei de 25 martie este legată de simbolul creştin al Bunei Vestiri, aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat şi pe actualul drapel al Poliţiei Române. Legislativ, data de 25 martie a fost desemnată Ziua Poliţiei Române prin art. 50 din Legea nr. 218 din 23.04.2002.

În anul 1822, domnitorul Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiţă Filipescu, şeful poliţiei din acele timpuri, drapelul pe care era cusută sigla Steagului Agiei, legalizând, astfel, funcţionarea acestei instituţii. Alături de siglă se afla o ghirlandă din aur în interiorul căreia era prezentată Maica Domnului, înaintea Arhanghelului Gabriel, care îi aducea vestea cea bună (Buna Vestire).

În anul 1831, prin Regulamentele Organice, Agia a devenit Poliţie şi s-a creat Poliţia din Capitală, atribuţiile fiind apropiate de cele actuale (ordinea, paza oraşului în timpul nopţii şi păstrarea liniştii, supravegherea tuturor persoanelor care intrau în oraş).

Într-o formă sau alta, sub diferite denumiri, simţindu-se nevoia statornicirii unor norme şi reguli de ordine şi siguranţă, de funcţionare în linişte şi pace, Poliţia, ca instituţie, a însoţit statul în toate orânduirile cunoscute de istorie.

Articolul precedent14 cetăţeni din Yemen, Irak și Siria, dintre care 9 copii, depistaţi la frontiera cu Serbia
Articolul următorZilele Portilor Deschise la UVT. Obiective: promovarea ofertei educaționale – consiliere și orientare în carieră pentru viitorii studenți

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.