Depresia, tema principală din acest an de Ziua Mondială a Sănătății. Vezi statistici

Spread the love

Ziua Mondială a Sănătății va fi marcată vineri la Timișoara. Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Timiș, în colaborare cu Ordinul Asistenților Medicali Generaliști Moașelor Asistenților Medicali din România filiala Timiș.

Tema acestui an este depresia, care constituie o provocare redutabilă la adresa sistemelor de sănătate din Europa. Costurile personale, sociale şi economice ale acestei maladii, precum şi faptul că peste 50% dintre persoanele afectate nu beneficiază de tratament, deşi acesta este ieftin şi disponibil, fac din depresie o problemă de sănătate publică majoră, cu atât mai mult cu cât afecţiunea este un puternic factor de risc pentru suicid. Femeile prezintă un risc de două ori mai mare de a traversa un episod depresiv, comparativ cu bărbaţii.

OMS estimează că, la nivel mondial, există mai mult de 300 de milioane de persoane afectate (reprezentând 4,4% din populaţia globului). Pe continentul european, peste 40 de milioane de persoane suferă de tulburări depresive, iar în România, prevalenţa este estimată la 5% din populaţia generală (931.000 de cazuri). Datele statistice sunt relative având în vedere faptul că o multitudine de cazuri rămân nediagnosticate, fie datorită lipsei unor cunoştinţe cu privire la simptomatologia de debut a bolii, fie datorită neprezentării la medic din considerente subiective, diagnosticul unei boli psihice constituind, în mod empiric, un stigmat.

Este evident că una dintre priorităţile actuale în lupta împotriva depresiei este să ne asigurăm că populaţia, politicienii şi furnizorii de servicii medicale înţeleg pe deplin atât dramatismul acestei patologii, cât şi beneficiile depistării în timp util a tulburărilor depresive. În acest sens, instituția noastră va organiza o masă rotundă în 7 aprilie, începând cu ora 12, la sala de ședințe a DSP Timiș, având ca temă:“Să vorbim despre depresie!”(sloganul campaniei mondiale din acest an). Prin activităţile preconizate, dorim să sensibilizăm populaţia generală dar și corpul medical, asupra magnitudinii acestei probleme de sănătate publică, asupra recunoaşterii timpurii a simptomelor depresiei, dar şi să combatem stigmatizarea socială asociată afecţiunilor mentale”, susțin reprezentanții DSP.

Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, asigură coordonarea la nivel naţional a acestei campanii. La nivel judeţean, coordonarea este asigurată de DSP Timiș în parteneriat cu OAMGMAMR filiala Timiș.

Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here