Deputatul Cornel Sămărtinean: “Programul Naţional de Dezvoltarea Locală, instrument politic al actualei guvernări”

Deputatul Cornel Sămărtinean a trimis la finele lunii februarie o adresă la Ministerul Dezvoltării pentru a atrage atenția asupra faptului cum vor fi împărțiți banii în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

Parlamentarul consideră că “PNDL în loc să fie un sprijin pentru dezvoltarea comunităților locale continuă să fie doar un instrument politic”.

Deputatul spune că i-a solicitat public ministrului Sevin Shhaideh să explice care sunt criteriile de selecție a proiectelor ce vor fi finanțate prin PNDL, dar și să facă publice modalitățile de asigurare a transparenței pe acest plan.“Resursele limitate pentru modernizarea României sunt irosite prin finanțarea unor proiecte pe criterii politice și clientelare. Suntem în țara în care banii publici sunt distribuiți prin ordin de ministru, fără niciun criteriu de prioritate. Comunități întregi rămân fără drumuri asfaltate, fără apă și canalizare”, a explicat deputatul Cornel Sămărtinean.

Astfel, deputatul PMP Timiș spune că “în data de 27 februarie 2017 am depus în scris o întrebare adresată doamnei Ministru Sevil Shhaideh (întrebarea nr.194A) prin care am solicitat să mi se comunice următoarele:

  1. Dacă Ministerul Dezvoltării Regionale Administrației Publice și Fondurilor Europene are în vedere asigurarea transparenţei PNDL la repartizarea sumelor prin hotărâre de guvern, precum și constituirea unui comitet de monitorizare din care să facă parte şi reprezentanţii beneficiarilor?
  2. Care sunt criteriile MDRAPFE de sortare a proiectelor aflate în derulare?
  3. Care sunt criteriile de selecţie ale MDRAPFE în ceea ce privește ordonarea proiectelor ? Vor fi luate în considerare criteriile obiective după modelul proiectelor europene sau PNDL continuă să fie un instrument politic al coaliției aflată la guvernare, finanţarea proiectelor având la bază doar criteriile politice şi clientelare de partid?”, a explicat deputatul Cornel Sămărtinean.

PNDL a fost adoptat prin OUG 28/2013 și cuprinde trei subprograme: modernizarea satului românesc – pentru comune; regenerarea urbană a municipiilor şi oraşelor; dezvoltarea infrastructurii la nivel judeţean – pentru judeţe.

Implementarea PNDL vizează comasarea obiectivelor care vizează infrastructură locală, asigurând astfel o strategie integrată si unitară de dezvoltare a României, respectând în același timp si obligațiile asumate de țara noastră față de Uniunea Europeană și instituțiile financiare internaționale.

Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) stabileşte bugetul anual al programului, alocă sume pentru fiecare judeţ, subprogram şi pentru fiecare proiect, pe baza ordinului de ministru. Deciziile privind alocarea fondurilor aparţin în totalitate ministerului, neexistând, ca în cazul fondurilor europene, cereri şi evaluări complexe, metode de analiză a impactului investiţiei.

În plus, deputatul consideră că PNDL trebuie regândit, armonizat cu alte programe de investiţii şi prioritizat în aşa fel încât să fie finalizate proiectele aflate într-o stare avansată de executare.“MDRAPFE și-a propus ca obiective pentru perioada 2017-2020 includerea în cadrul PNDL, Etapa II a cca 9500 de obiective de investiții, din care cca. 2500 de creșe și gradinițe și cca 2000 de școli. PNDL trebuie regândit, armonizat cu alte programe de investiţii şi prioritizat în aşa fel încât să fie finalizate proiectele cu impact maxim şi cele aflate într-o stare avansată de executare. Consider că se necesită stabilirea unor criterii de selecţie pentru ordonarea proiectelor funcţie de impactul acestora şi de gradul de realizare, după modelul proiectelor europene. Partidul Mișcarea Populară și președintele Traian Băsescu susține că PSD a introdus prevederi în această Ordonanță de Urgență prin care se alocă bani cu dedicație, pentru clientela politică. Ordonanța de Urgență este utilă, dar ca întotdeauna PSD a reușit să pună aici prevederi prin care se direcționează banii către clientela politică. Avem 41 de milioane de lei care să fie distribuiți la bunul plac al președinților de Consilii Județene, doar pentru primarii clientelei politice”, completeaza deputatul Cornel Sămărtinean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here