Deputatul PNL, Marilen Pirtea consideră că realizarea investițiilor prin PNRR va depinde foarte mult de capacitatea efectivă din sectorul construcțiilor, de forța de muncă disponibilă în țară.

La finalul acestui an vor fi demarate procedurile pentru implementarea proiectelor din PNRR-ul României, aprobat la finalul lunii septembrie de Comisia Europeană. Nivelul investițiilor prevăzute prin acest plan strategic de reconstrucție și reziliență este foarte ambițios, cu multe categorii de lucrări ce au și componente de construcții complexe. Acest sector, al construcțiilor, va fi unul dintre cele mai solicitate și mai bine valorizate prin planul asumat de guvern pentru perioada 2022-2026”, arată deputatul liberal Marilen Gabriel Pirtea.

Pirtea este îngrijorat că mulţi muncitori români aleg să lucreze în alte ţări din Uniunea Europeană.

Simultan cu pregătirile pentru PNRR, sectorul specific al construcțiilor cunoaște evoluții speciale ale stocului de profesioniști ai domeniului, disponibili pentru angajatorii din Românie. În ultimele luni se constată un aflux special al ofertelor de locuri de muncă provenite din piețe mature ale UE (Franța, Italia, Germania), care pun o presiune semnificativă pe cei care formează segmentul de specialiști din construcții din țară, tentați să se angajeze pe salarii mult mai mari. Este un semnal de alarmă care ar fi necesar să fie luat în considerare, mai ales pentru susținerea unui pachet avantajos de facilități fiscale și profesionale pentru cei din domeniul construcțiilor”, arată liberalul Marilen Gabriel Pirtea.

Stimularea pentru angajaţii din construcţii este un capitol prioritat în momentul de faţă, asta pentru a se reuşi realizarea proiectelor prin PNRR.

Având în vedere acest context, al unui potențial deficit de specialiști în construcții, atât de necesari pentru perioada imediat următoare în realizarea proiectelor din PNRR, este de mare interes realizarea unei dezbateri reale cu decidenți ai Ministerului Muncii și Ministerului Finanțelor, dar și din alte entități de specialitate, prin care să se identifice primele măsuri, cele mai eficiente, pentru a stimula menținerea profesioniștilor în economia internă și a evita exit-ul acestora spre ofertele de locuri de muncă din alte țări UE”, conchide deputatul liberal.

Articolul precedentPrimarii PSD din Timiș refuză banii liberalilor demiși
Articolul următorTransalpina se închide temporar din cauza vremii rele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.